Ленив пай с месо
Автор на това мързеливо и вкусно предложение за е Младен Чуканов, шеф-готвач на столичния ресторант "Павилион". Създателят му използва за него остатъци от печени меса, колбаси и изобщо каквото му попадне, а понякога дори успява да напише точната рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г задушено телешко
- 150 г сварен телешки език
- 100 г сух колбас тип "Петрохан"
- 150 г бекон
- 200 г почистен лук
- 2 сушени чушки, опърлени и натрошени
- 200 г кисело зеле, накълцано
- 1 глава чесън, може и необелен, разделен на скилидки
- 50 мл зехтин
- 800 г тесто за хляб
- 1 яйце
-
кръгла форма за печене с диаметър 28 см
Начин на приготвяне
- 1.
Нарязаните в произволна форма меса се запържват в зехтина. Добавят се лукът, чесънът, сухите чушки и зелето. Разбърква се периодично, докато остане на мазнина, и се дръпва, за да се поохлади.
- 2.
Формата се облицова с хартия за печене, ¾ от хлебното тесто се разточва на кръг с диаметър около 40 см и се поставя във формата, като краищата се оставят да висят отстрани. Вътре се разпределя задушената смес и се изравнява. Останалото тесто се разточва с диаметър колкото формата, разстила се върху плънката и се намазва с разбитото яйце. Прихлупва се със стърчащия край на долната част от тестото, който също се маже с яйце.
- 3.
Пече се на 180° С около 90 мин. и се сервира с малко царска туршия.