Ледена малинова торта
Дали пък умната Снежна царица от едноименната приказка на Андерсен не е похапвала точно такава ледена торта в далечния си леден замък, докато е наблюдавала как Кай се мъчи да се справи с неразрешимата си задача? Тази нежна ледено-сладка фантазия с малинов вкус е чудесна и за зимата, и за лятото, и за Севера, и за Юга.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 400 г марципан
- 1 яйце
- 3 белтъка
- за крема:
- 400 г сметана за разбиване
- 200 г заквасена сметана
- 5 с. л. пудра захар
- 1 с. л. ванилена захар
- 2 жълтъка
-
2 ч. ч. пресни или замразени малини
Начин на приготвяне
- 1.
Марципанът се настъргва и се разбива с миксер с яйцето и белтъците, докато сместа стане светла, хомогенна и пухкава. Слага се във форма с подвижни стени с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Пече се 15 - 20 мин. на 180° С. Охлажда се във формата. Блатът се изважда и хартията за печене се маха.
- 2.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато се сгъстят и станат на светъл крем.
- 3.
Сметаната се разбива на твърд сняг. Заквасената сметана се добавя към нея заедно с яйчния крем и ванилената захар. Слагат се малините. Ако се използват замразени, се размразяват частично.
- 4.
Съд с полусферична форма или купа за разбиване се облича с прозрачно фолио. Сипва се малиновият крем, а отгоре се поставя блатът. Ако има нужда, леко се изрязват краищата, за да може да легне добре върху крема. Цялата купа се покрива с фолио. Слага се във фризера поне за 6 часа.
- 5.
Ако тортата е добре замразена, се изважда от фризера най-малко 30 мин. преди да се нареже. Поднася се с пресни малини или със сладко от малини. Може да се поръси със смлян шамфъстък.
- 6.
За украса може да се изреже хартиена снежинка, да се намокри леко и да се постави върху тортата, а отгоре да се поръси с какао. Внимателно се вдига хартиената снежинка и върху тортата остава розовият отпечатък.