Начало За нас Реклама Контакти

Ледена малинова торта

Снимка за Ледена малинова торта
60
Време за приготвяне: 60 мин. + 6 ч. замразяване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Дали пък умната Снежна царица от едноименната приказка на Андерсен не е похапвала точно такава ледена торта в далечния си леден замък, докато е наблюдавала как Кай се мъчи да се справи с неразрешимата си задача? Тази нежна ледено-сладка фантазия с малинов вкус е чудесна и за зимата, и за лятото, и за Севера, и за Юга.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 400 г марципан
  2. 1 яйце
  3. 3 белтъка
  4. за крема:
  5. 400 г сметана за разбиване
  6. 200 г заквасена сметана
  7. 5 с. л. пудра захар
  8. 1 с. л. ванилена захар
  9. 2 жълтъка
  10. 2 ч. ч. пресни или замразени малини
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Марципанът се настъргва и се разбива с миксер с яйцето и белтъците, докато сместа стане светла, хомогенна и пухкава. Слага се във форма с подвижни стени с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Пече се 15 - 20 мин. на 180° С. Охлажда се във формата. Блатът се изважда и хартията за печене се маха.

  2. 2.

    Жълтъците се разбиват със захарта, докато се сгъстят и станат на светъл крем.

  3. 3.

    Сметаната се разбива на твърд сняг. Заквасената сметана се добавя към нея заедно с яйчния крем и ванилената захар. Слагат се малините. Ако се използват замразени, се размразяват частично.

  4. 4.

    Съд с полусферична форма или купа за разбиване се облича с прозрачно фолио. Сипва се малиновият крем, а отгоре се поставя блатът. Ако има нужда, леко се изрязват краищата, за да може да легне добре върху крема. Цялата купа се покрива с фолио. Слага се във фризера поне за 6 часа.

  5. 5.

    Ако тортата е добре замразена, се изважда от фризера най-малко 30 мин. преди да се нареже. Поднася се с пресни малини или със сладко от малини. Може да се поръси със смлян шамфъстък.

  6. 6.

    За украса може да се изреже хартиена снежинка, да се намокри леко и да се постави върху тортата, а отгоре да се поръси с какао. Внимателно се вдига хартиената снежинка и върху тортата остава розовият отпечатък.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари