Лаврак със зеленчуци
Финото и вкусно ястие на шеф Георги Партенов от студентския ресторант „Таланти“ по най-естествен начин комбинира семпло приготвена риба с ароматен сос и леки зеленчуци за гарнитура.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 50 г лук
- 5 г чесън
- 200 г червена чушка
- 50 мл зехтин
- 100 г чорисо, нарязано на кубчета
- 200 мл пилешки бульон
- 100 г краве масло, нарязано на малки кубчета
- 250 г праз
- 250 г моркови
- 250 г целина
- 100 г броколи
- 800 г филе от лаврак
- 200 мл слънчогледово олио
- прясна мащерка
- прясна салвия
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нарязват се лукът, чесънът и червената чушка и се задушават на бавен огън със зехтина около 10 мин. Добавя се половината от нарязаното чорисо и се готви още 5 мин.
- 2.
Сипва се бульонът заедно с мащерката и салвията и се оставя да се редуцира наполовина.
- 3.
Сместа се прецежда, добавя се половината от маслото, малко по малко, и се пасира с пасатор. Овкусява се със сол и пипер.
- 4.
Нарязват се всички зеленчуци: броколите на малки цветчета, морковите, целината и празът на тънки жулиени, и се бланшират в подсолена вода по отделно.
- 5.
В дълбок тиган се добавят останалото масло и 100 мл вода. Добавят се зеленчуците и се разбъркват 2-3 мин.
- 6.
Лавракът се нарязва на парчета по избор и се овкусява със сол и пипер. Загрява се слънчогледовото олио и парчетата риба се запечатват в него от страната на кожата около 3-4 мин. Обръщат се за около 1 мин. Поднася се със соса и зеленчуците.