Начало За нас Реклама Контакти

Лаврак със зеленчуци

Снимка за Лаврак със зеленчуци
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Финото и вкусно ястие на шеф Георги Партенов от студентския ресторант „Таланти“ по най-естествен начин комбинира семпло приготвена риба с ароматен сос и леки зеленчуци за гарнитура. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 50 г лук
  • 5 г чесън
  • 200 г червена чушка
  • 50 мл зехтин
  • 100 г чорисо, нарязано на кубчета
  • 200 мл пилешки бульон
  • 100 г краве масло, нарязано на малки кубчета
  • 250 г праз
  • 250 г моркови
  • 250 г целина
  • 100 г броколи
  • 800 г филе от лаврак
  • 200 мл слънчогледово олио
  •  прясна мащерка
  •  прясна салвия
  •  сол и пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Нарязват се лукът, чесънът и червената чушка и се задушават на бавен огън със зехтина около 10 мин. Добавя се половината от нарязаното чорисо и се готви още 5 мин.

  • 2.

    Сипва се бульонът заедно с мащерката и салвията и се оставя да се редуцира наполовина.

  • 3.

    Сместа се прецежда, добавя се половината от маслото, малко по малко, и се пасира с пасатор. Овкусява се със сол и пипер.

  • 4.

    Нарязват се всички зеленчуци: броколите на малки цветчета, морковите, целината и празът на тънки жулиени, и се бланшират в подсолена вода по отделно.

  • 5.

    В дълбок тиган се добавят останалото масло и 100 мл вода. Добавят се зеленчуците и се разбъркват 2-3 мин.

  • 6.

    Лавракът се нарязва на парчета по избор и се овкусява със сол и пипер. Загрява се слънчогледовото олио и парчетата риба се запечатват в него от страната на кожата около 3-4 мин. Обръщат се за около 1 мин. Поднася се със соса и зеленчуците. 

Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари