Лаврак със сос от миди във френски стил
![Снимка за Лаврак със сос от миди във френски стил](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/75-Lavrak sus sos ot midi vuv vrenski stil_660x430.jpg)
Вдъхновено от няколко класически френски рецепти, това забележително ястие съчетава в себе си крехкия лаврак и приятно стегнатите миди, така че освен с впечатляващия си вкус то да радва и с разнообразна текстура.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от лаврак
- сол
-
черен пипер
- за соса:
- 1 кг миди
- 300 мл бяло вино
- 3 стръка магданоз
- 1 стрък мащерка
- 1 скилидка чесън, необелена
- 100 мл сметана 35%
-
1 щипка шафран
- 2 с. л. масло
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, ситно нарязан
- 1 стрък селъри, ситно нарязан
- 1 резен пащърнак, ситно нарязан
- 1 картоф, нарязан на малки кубчета
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат виното, магданозът, мащерката и чесънът. Сипват се почистените миди, разбъркват се и се покриват с капак. Щом поврат 2-3 мин., се изхвърлят затворените миди. Отворените се почистват от черупките, а сосът се прецежда.
- 2.
Шафранът се накисва в 1 с. л. затоплена сметана.
- 3.
Маслото се загрява и се слагат лукът, морковът, селърито, пащърнакът и картофът. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън. Налива се 300 мл от мидения бульон и се оставя да ври 20 мин. или докато зеленчуците омекнат. Пасира се и се подправя със сол и пипер на вкус. Слага се отново на огъня и се добавят мидите и шафранът със сметаната. Разбърква се 1 мин. и се маха от огъня.
- 4.
Рибните филета се подправят със сол и пипер на вкус. Намазан с мазнина тиган с незалепващо покритие се загрява на ниска към умерена температура. Филетата се слагат за 4 мин. с кожата надолу, обръщат се и се запичат още 3 мин.
- 5.
Рибата се поднася със соса и селски хляб, запечен със зехтин, чесън и мащерка.