Кюфтета от кисело зеле и орехи
На Богоявление е последната постна вечеря от поредицата коледни празници, затова киселото зеле и орехите са съвсем на мястото си на домашната трапеза в този ден. Съдружието им е традиционно за днешния празник, а ние ви предлагаме то да се състои в нова форма - тази на кюфтетата.
СъставНеобходими продукти за 4
- 700 г кисело зеле, нарязано на много ситно
- 1 к. ч. ориз
- 1 к. ч. нарязани орехи
- 3 с. л. брашно
- ½ к. ч. олио
- 1 глава лук, настъргана
- черен пипер на вкус
- олио за пържене
- за соса:
- 4 отцедени белени домати от консерви
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зелето се задушава в олиото и 2 с. л. вода, докато омекне.
- 2.
Оризът се сварява добре в 2 к. ч. вода.
- 3.
Смесват се прецеденото зеле, оризът, орехите, черният пипер и лукът.
- 4.
Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в сгорещената мазнина.
- 5.
Приготвя се сосът, като се пасират доматите, прибавя се празът и се посолява на вкус.
- 6.
Кюфтенцата се сервират със соса.