Кюфтенца с царевица и риба тон
Ако кулинарията беше чиста наука, един от нейните дялове щеше да се занимава само с кюфтета. С почти космополитен ареал и огромно разнообразие от съставки те напълно биха заслужили теоретичната си независимост. В тази рецепта няма и следа от дълбоко срасналата се връзка между кюфтето и каймата, но това не прави ястиетo, съчетало царевица с риба тон и картофи по-малко вкусно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. царевични зърна, сварени и отцедени
- 200 г консервирана риба тон
- 200 г сварени картофи
- 1 яйце
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- 2 с. л. нарязан зелен лук
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана на ситно лимонова кора
- 1 ч. л. табаско Habanero
- 2 с. л. брашно с набухватели за сместа
- 2 с. л. бяло брашно за овалване
- сол и пипер на вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Царевицата се смесва с отцедените парченца риба, намачканите картофи, яйцето, кимионa, мащерката, лукa, чесънa, лимоновия сок, лимоновата кора, лютия сос и брашното.
- 2.
Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват в сгорещеното олио от двете страни. Сервират се със свежа салата.