Кюфтенца от риба тон
Посягането към пържените храни не винаги е най-добрата идея през горещините, но със сигурност хрупкавите кюфтенца по тази рецепта са идеални за напитката-фаворит за топлите дни - бирата. А ако наистина не искате да включвате тигана в действие, намажете рибните вкусотийки със зехтин и ги изпечете във фурната.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 360 г консервирана риба тон в олио, отцедена
- 500 г картофи, обелени и нарязани на малки парченца
- 100 г настърган кашкавал
- 2 с. л. консервирана царевица
- 4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 2 с. л. ситно нарязан копър
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и смлян зелен пипер на вкус
- ½ ч. ч. брашно
- 2 с. л. неподсладен котнфлейкс
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се слагат да се сварят във вряща подсолена вода за 15-20 мин.
- 2.
Междувременно се нарязват зеленчуците. Сварените картофи се изцеждат, подсушават се и се смачкват. Омесват се с рибата, кашкавала, лука, копъра и царевицата. Накрая се подправят с лимоновия сок, сол и смлян зелен пипер на вкус. Сместа се охлажда много добре.
- 3.
Оформят се кюфтенца, които се овалват в смес от корнфлекс и брашно. Пържат се на средно силен огън в тиган с около 1 см загрято олио по 4-5 мин. от всяка страна, докато се зачервят.