Къри с чушки и фъстъци
Хлорофилният вкус на зелените чушки е добър контрапункт на земните и сладките аромати на останалите съставки в това семпло къри и така заветният сетивен баланс на ястието е постигнат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г зелени месести чушки
- 200 г запечени белени фъстъци
- 1 с. л. кокосови стърготини
- ½ ч. л. лют червен пипер
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. джинджифил, ситно нарязан
- 1 ч. л. черен синап
- 1 с. л. къри
- 4 с. л. олио от гроздови семки
- сол на вкус
- варен ориз за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Смилат се заедно фъстъците, кокосовите стърготини и лютият пипер.
- 2.
Отделно се смилат заедно лукът, чесънът, джинджифилът, синапеното семе и кърито.
- 3.
В загрятото олио се слага лучената смес и се разбърква 3-4 мин. Добавят се нарязаните чушки. Разбъркват се няколко минути и се добавя фъстъчената смес и 200 - 300 мл вода. Оставя се да къкри 10 - 15 мин., като се разбърква от време на време, за да не загори. Ако се сгъсти прекалено много, се долива още малко гореща вода. Сервира се с варен ориз басмати.