Къри моркови с лукчета
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Ароматно азиатско ястие, напълно подходящо за българския вкус. Може да се приготви с все по-популярните напоследък мариновани лукчета или с арпаджик.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. фъстъчено или царевично олио
- 1 ч. ч. обелени малки лукчета
- 500 г моркови, нарязани на кръгчета
- ½ люта чушка, почистена от семките и нарязана на тънки кръгчета
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. смлени семена от копър
- ½ ч. л. кайенски пипер
- ½ ч. л. куркума
- 150 мл кокосово мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото олио се сипват лукчетата и се пържат 2-3 мин., докато поомекнат. Добавят се чушката, кимионът, кориандърът, копърът, кайенският пипер и куркумата. Всичко се разбърква.
- 2.
Слагат се морковите, пържат се 3-4 мин. и се налива кокосовото мляко, след което се посолява на вкус. Кърито се оставя да къкри покрито 10-20 мин., докато омекнат морковите.
Вариации:
Към това къри можете да добавите различни зеленчуци или пилешко месо.
Подходящи типове вина
Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари