Млечни хлебчета
Използването на мляко за печене на хляб му придава както по-пухкава и олекотена структура, така и по-комплексен вкус.
СъставНеобходими продукти за 8 броя
- 15 г прясна мая
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл хладка вода
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. морска сол
- 600-700 г бяло брашно
- 2 с. л. прясно мляко за намазване на хлебчетата
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в млякото и водата. Прибавят се медът и солта.
- 2.
Постепенно се прибавя пресятото брашно до оформяне на средно меко тесто. Меси се 6-7 мин, докато се получи гладка топка, която не лепне. Слага се в намаслена купа да втаса за около 90 мин. на стайна температура, покрито с прозрачно фолио или влажна кърпа.
- 3.
Тестото се разделя на 8 парчета, които се оформят на гладки топки. Слагат се да втасат в тавичка на разстояние поне 4-5 см eдна от друга или докато си удвоят обема. Намазват се s прясно мляко и се пекат в загрята фурна на 200°С за 10 мин.
- 4.
Допичат се на 180°С за още 15-20 мин или докато се зачервят добре.
- 5.
Охлаждат се върху решетка и се поднасят с масло и мармалад.