Начало За нас Реклама Контакти

Млечни хлебчета

Снимка за Млечни хлебчета
45
Време за приготвяне: 45 минути + 2 часа за втасване
I
Степен на трудност - Лесна

Използването на мляко за печене на хляб му придава както по-пухкава и олекотена структура, така и по-комплексен вкус.

СъставНеобходими продукти за 8 броя

  • 15 г прясна мая
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл хладка вода
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. морска сол
  • 600-700 г бяло брашно
  • 2 с. л. прясно мляко за намазване на хлебчетата

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря в млякото и водата. Прибавят се медът и солта.

  • 2.

    Постепенно се прибавя пресятото брашно до оформяне на средно меко тесто. Меси се 6-7 мин, докато се получи гладка топка, която не лепне. Слага се в намаслена купа да втаса за около 90 мин. на стайна температура, покрито с прозрачно фолио или влажна кърпа.

  • 3.

    Тестото се разделя на 8 парчета, които се оформят на гладки топки. Слагат се да втасат в тавичка на разстояние поне 4-5 см eдна от друга или докато си удвоят обема. Намазват се s прясно мляко и се пекат в загрята фурна на 200°С за 10 мин.

  • 4.

    Допичат се на 180°С за още 15-20 мин или докато се зачервят добре.

  • 5.

    Охлаждат се върху решетка и се поднасят с масло и мармалад.


Апр. 2018
Още подобни рецепти
Коментари