Кускус със зеленчуци
Благодатните за бързата кухня свойства на кускуса го правят често използван продукт в тези рецепти. И тъй като вкусът му е доста неутрален, той се съчетава чудесно с най-разнообразни продукти, в случая с много зеленчуци и пресни подправки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. арабски кускус
- 3 ч. ч. зеленчуков бульон или вода
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
- 200 г гъби, нарязани на четвъртинки
- 1 с. л. босилек, нарязан на ситно
- 1 с. л. мащерка, нарязана на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- сол и пипер на вкус
- за заливката:
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 люта чушка, нарязана на ситно без семките
Начин на приготвяне
- 1.
Кускусът се залива с врящия бульон или вода, захлупва се с капак и се оставя за 10 мин.
- 2.
Всички съставки за заливката се пасират заедно.
- 3.
През това време се сгорещява зехтинът и се запържва лукът. Добавят се гъбите и се разбъркват, докато им се изпари водата. Слагат се чушката и доматите.
- 4.
Кускусът се разбърква със зеленчуците и подправките. Посолява се на вкус и се поднася със заливката.