Кускус с осем зеленчука

Oригиналната мароканска рецепта е със седем зеленчука и включва ряпа, зеле и тиква, но комбинацията, която ви предлагаме със сигурност е по-близка до българския вкус, без да са използвани нетипични за североафриканската страна съставки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. кускус
- 1 ч. ч. вряща вода
-
1 с. л. зехтин Extra Virgin Arbequina
- за зеленчуците:
- 1 глава лук, нарязана на ситно
-
1 пръчица канела
- 1 патладжан, нарязан на кубчета
- 300 г пресни картофи, нарязани на кубчета
- 300 г зелен фасул
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 3 с. л. лют сос или 1 нарязана люта чушка
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 200 г домати, нарязани на резенчета или чери домати
- сол, пипер, магданоз и кориандър на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кускусът се залива с врящата вода. Добавя се зехтинът, разбърква се и се покрива плътно с капак за 15 мин.
- 2.
В сгорещеното олио се слагат лукът и канелата. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Добавят се патладжанът, картофите, зеленият фасул и морковът. Посоляват се и се задушават за 10-15 мин. на слаб огън.
- 3.
Добавят се лютият сос, нахутът и тиквичката. След още 10 мин. се слагат доматите. След още 3 мин. ястието се подправя с магданоза и кориандъра.
- 4.
Зеленчуците се сервират върху кускуса.