Кулебяка
Кулебяка са руски печива с разнобразна плънка - месна, рибна, от елда, от зеле..., разположени на пластове или в други форми. Някои автентичните рецепти са доста трудоемки, тъй като изискват всеки слой да е разделен с тъничка палачинка.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за тестото:
- 500 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- 25 г мая
- 100 г стопено краве масло
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- 1 жълтък за намазване
- за оризовия пълнеж:
- 1 ч. ч. ориз
- 1 с. л. краве масло
- сол на вкус
- за рибния пълнеж:
- 1 с. л. краве масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 500 г филе от бяла риба
- 2 с. л. бяло вино
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. заквасена сметана
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- за яйчния пълнеж:
- 3 твърдо сварени яйца, нарязани на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Тестото се замесва, като брашното се пресява и се смесва със солта. Маята се разтваря в хладкото мляко. В брашното се прави кладенче и в него се слагат млякото с маята, яйцето и маслото. Замесва се твърдо тесто. Ако има нужда, се прибавя още брашно.
- 2.
Оставя се да втаса покрито на топло за 1,5 часа, след което се премесва отново.
- 3.
Рибеният пълнеж се приготвя, като в маслото се задушава лукът. Прибавя се рибеното филе, посолява се, прибавя се виното и се оставя да се задуши под капак за 10 мин. Готовата риба се накъсва на парченца с вилица. Подправя се на вкус със сол, пипер и лимонов сок. Добавят се сметаната и зелените подправки.
- 4.
Тестото се разточва на кръг с дебелина 1 см. Поставя се върху набрашнена кърпа. В средата в кръг се слагат плънките. Отдолу се сипва рибната смес, върху нея нарязаните сварени яйца и накрая оризът.
- 5.
Краищата на тестото се събират и се слепват. Кърпата се повдига и тестото се обръща в намаслена тавичка, като отдолу трябва да остане оризовата плънка.
- 6.
Пирогът и се украсява с няколко лентички или изрязани орнаменти от тестото. Правят се 2-3 малки отвора, за да излиза парата. Оставя се да втаса отново около 40 мин., намазва се с жълтъка и се слага да се пече във фурна, загрята на 190° С, около 1 час. Готов е, когато по дървено шишче, забодено в средата, не залепне нито тесто, нито плънка.