Начало За нас Реклама Контакти

Кулебяка

Снимка за Кулебяка
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кулебяка са руски печива с разнобразна плънка - месна, рибна, от елда, от зеле..., разположени на пластове или в други форми. Някои автентичните рецепти са доста трудоемки, тъй като изискват всеки слой да е разделен с тъничка палачинка.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • за тестото:
  • 500 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 25 г мая
  • 100 г стопено краве масло
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • 1 жълтък за намазване
  • за оризовия пълнеж:
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1 с. л. краве масло
  •  сол на вкус
  • за рибния пълнеж:
  • 1 с. л. краве масло
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 500 г филе от бяла риба
  • 2 с. л. бяло вино
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 1 с. л. копър, нарязан на ситно
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за яйчния пълнеж:
  • 3 твърдо сварени яйца, нарязани на ситно

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тестото се замесва, като брашното се пресява и се смесва със солта. Маята се разтваря в хладкото мляко. В брашното се прави кладенче и в него се слагат млякото с маята, яйцето и маслото. Замесва се твърдо тесто. Ако има нужда, се прибавя още брашно.

  • 2.

    Оставя се да втаса покрито на топло за 1,5 часа, след което се премесва отново.

  • 3.

    Рибеният пълнеж се приготвя, като в маслото се задушава лукът. Прибавя се рибеното филе, посолява се, прибавя се виното и се оставя да се задуши под капак за 10 мин. Готовата риба се накъсва на парченца с вилица. Подправя се на вкус със сол, пипер и лимонов сок. Добавят се сметаната и зелените подправки.

  • 4.

    Тестото се разточва на кръг с дебелина 1 см. Поставя се върху набрашнена кърпа. В средата в кръг се слагат плънките. Отдолу се сипва рибната смес, върху нея нарязаните сварени яйца и накрая оризът.

  • 5.

    Краищата на тестото се събират и се слепват. Кърпата се повдига и тестото се обръща в намаслена тавичка, като отдолу трябва да остане оризовата плънка.

  • 6.

    Пирогът и се украсява с няколко лентички или изрязани орнаменти от тестото. Правят се 2-3 малки отвора, за да излиза парата. Оставя се да втаса отново около 40 мин., намазва се с жълтъка и се слага да се пече във фурна, загрята на 190° С, около 1 час. Готов е, когато по дървено шишче, забодено в средата, не залепне нито тесто, нито плънка.


Галерия
Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари