Крем-супа от пащърнак и целина

СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 глава лук, ситно нарязана
- ½ ч. л. семена от резене или кимион
- 250 г пащърнак, обелен и нарязан на кубчета
- 500 г целина, обелена и нарязана на кубчета
-
1 л зеленчуков бульон
- сол и черен пипер на вкус
- лимонов сок и зехтин за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага в 2 с. л. загрят зехтин или олио и се разбърква на умерен огън 4-5 мин., докато леко се карамелизира. Добавят се семената от резене и се разбъркват, докато станат ароматни.
- 2.
Сипват се пащърнакът и целината и се заливат с бульона. Подправя се със сол и черен пипер. Всичко се оставя да ври около 20 мин., докато зеленчуците омекнат.
- 3.
Супата се пасира и се поднася с лимонов сок и зехтин.
Подходящи типове вина
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма
Февр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари