Крем супа от леща
Освен в добре познатата чорба, лещата може да се представи и в супа – пасирана и допълнена със зеленчуци. Ако идеята ви се струва интересна, струва си да обърнете внимание на тази традиционна еврейска рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 100 г целина, нарязана на ситно
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 8 скилидки чесън, нарязани
- 1 картоф, нарязан на кубчета
- 250 г червена леща
- 1 л зеленчуков бульон
- 2 дафинови листа
- 1 лимон
- ½ ч. л. кимион
- кайенски пипер или лютив сос на вкус
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 4 резенчета лимон за гарниране
- 1 с. л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото олио се слага лукът и се задушава 5 мин., докато омекне. Прибавят се целината, морковите, половината от чесъна и картофите. Разбъркват се 4-5 мин., докато започнат да омекват.
- 2.
Прибавят се лещата и бульонът. Всичко се оставя да ври около 30 мин. или докато лещата се свари.
- 3.
Прибавят се дафиновите листа, останалият чесън, сокът на лимона и супата се оставя да къкри още 10 мин. Изваждат се дафиновите листа и супата се пасира. Прибавят се кимионът, кайенският пипер и се подправя със сол и пипер на вкус.
- 4.
Супата се налива в чинии и се сервира с резен лимон, магданоз и струйка зехтин.