Крем с горски плодове
Плодовете и сметаната образуват безупречно кулинарно съчетание, затова този лек и ефектен крем със сигурност ще ви донесе няколко удивително приятни минути с чудесния си вкус.
СъставНеобходими продукти за 5 порции
- 800 мл течна сметана
- 200 г бял шоколад
- 4 с. л. кристална захар
- 1 шушулка ванилия
- 2 ч. л. желатин
- 200 г горски плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис и др.
- за украса:
- 100 г пресни плодове
- мента
- бял шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се разбърква с 3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. Разбърква се 1-2 мин. на водна баня, докато се разтвори.
- 2.
Течната сметана се слага да се загрее заедно със захарта и семенцата на ванилията, при непрекъснато разбъркване. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 3-4 мин. Прибавя се начупеният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Отстранява се от огъня, слага се желатинът и се разбърква добре.
- 3.
Сместа се разделя на две. Едната се оставя бяла, а към другата се прибавят плодовете. Разбива се енергично, докато се оцвети в розово.
- 4.
Кремът се налива в стъклени чаши, като се започне с плодовия слой. Слага се да се втвърди в хладилника. Отгоре се слага ваниловият слой и отново се охлажда.
- 5.
Готовият крем се гарнира с пресни плодове, листа мента и настърган бял шоколад.