Котлети от сьомга със сос от червени боровинки
Сьомгата се отличава с богатия си маслен вкус и полезните си качества. В съчетание със сос от червени боровинки розово-оранжевото месо на студенолюбивата риба придобива още по-интересен и изискан характер.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 котлета от сьомга
- 100 мл пресен сок от портокали
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- ½ ч. л. хималайска или морска сол
- 2 стръка розмарин
- 4 с. л. зехтин
- розов или черен пипер
- за соса от боровинки:
- 1 ч. ч. червени боровинки
- 100 мл леко червено вино
- ½ ч. л. черен пипер
-
2 с. л. захар
Начин на приготвяне
- 1.
За соса виното, пиперът и захарта се слагат да заврат. Варят се, докато се сгъстят до сиропообразна консистенция. Добавят се боровинките, варят се още 2-3 мин. и се охлаждат.
- 2.
Котлетите се обезкостяват, подправят се със сол и розов или черен пипер на вкус и се заливат с портокаловия сок, разбъркан с портокаловата кора. Оставят се да се мариноват 10 мин., отцеждат се и се подсушават. Намазват се със зехтин, от едната страна се поставят няколко листа розмарин и се слагат с розмарина надолу в загрят тиган. Пекат се 3-4 мин. от всяка страна.
- 3.
Сервират се със соса.