Начало За нас Реклама Контакти

Котлети от сьомга със сос от червени боровинки

Снимка за Котлети от сьомга със сос от червени боровинки
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сьомгата се отличава с богатия си маслен вкус и полезните си качества. В съчетание със сос от червени боровинки розово-оранжевото месо на студенолюбивата риба придобива още по-интересен и изискан характер. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 котлета от сьомга
  • 100 мл пресен сок от портокали
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  • ½ ч. л. хималайска или морска сол
  • 2 стръка розмарин
  • 4 с. л. зехтин
  •  розов или черен пипер
  • за соса от боровинки:
  • 1 ч. ч. червени боровинки
  • 100 мл леко червено вино
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. захар
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    За соса виното, пиперът и захарта се слагат да заврат. Варят се, докато се сгъстят до сиропообразна консистенция. Добавят се боровинките, варят се още 2-3 мин. и се охлаждат.

  • 2.

    Котлетите се обезкостяват, подправят се със сол и розов или черен пипер на вкус и се заливат с портокаловия сок, разбъркан с портокаловата кора. Оставят се да се мариноват 10 мин., отцеждат се и се подсушават. Намазват се със зехтин, от едната страна се поставят няколко листа розмарин и се слагат с розмарина надолу в загрят тиган. Пекат се 3-4 мин. от всяка страна.

  • 3.

    Сервират се със соса.
     


Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари