Кошница с плодове
В разгара на лятото по сергиите на пазарите има неимоверно разнообразие от плодове. Вземете най-голямата си кошница и се впуснете без колебание сред целия този разкош! След като разтоварите съдържанието у дома, се отдайте на вълшебството, наречено сладкарство! Дори да няма определен повод за торта, тя винаги ще бъде посрещната добре от семейството и приятелите ви. Ако пък се налага да й боднете свещички, ще видите, че рожденичката или рожденикът няма да имат търпение да ги духнат, само и само да стигнат по-бързо до същността на нещата.
СъставНеобходими продукти за 16 порции
- за блатовете:
- 9 яйца
- 420 г / 2½ ч. ч. пудра захар
- 250 г / 1⅔ ч. ч. брашно
- за крема:
- 200 г крем сирене
- ½ ч. ч. пудра захар
- 200 г заквасена сметана
- 200 мл течна сметана
- 2 яйца
- 4 с. л. захар на кристали
- 1 ч. л. есенция ванилия или портокал
- 400 г малини, череши, вишни, ягоди, боровинки, касис, ананас или други плодове
- 2 с. л. нарязани плодове от сладко от смокини, по желание
- 50 мл плодов ликьор, коняк или ром
- за украса:
- 400 г смесени цели плодове
- 4 с. л. конфитюр от горски плодове
- 200 мл течна подсладена сметана
- 1 к. л. ванилова есенция, по жерание
- 1 опаковка бисквити "пурички"
- листа от мента или маточина
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата за блата се разбиват с пудрата захар на гъст крем. Прибавя се пресятото брашно и тестото се разделя в три форми за торта, застлани с хартия за печене. Пекат се на 180°С, докато се зачервят и клечка, забодена в центъра му, излезе суха. Блатовете се изваждат от формите и се охлаждат.
- 2.
Яйцата за крема се разбъркват със захарта и се слагат да се сгъстят на водна баня при непрекъснато разбъркване. Внимава се да не се пресекат. Ароматизират се с ванилията и се оставят да изстинат. Крем сиренето, захарта, течната и подсладената сметана се разбиват на гъст крем. Към него се прибавя изстиналият яйчен крем.
- 3.
В две трети от крема се слагат почистените от костилките и дръжките плодове и плодовете от сладко.
- 4.
Блатовете се напръскват с ликьора. Между тях се маже кремът с плодовете. С останалия крем тортата се намазва отгоре и отстрани.
- 5.
Сметаната за украса се разбива на сняг и се ароматизира с есенцията. Пуричките се подреждат отстрани на тортата на разстояние 2 см една от друга. Между тях се шприцова сметаната така, че да прилича на плетена кошница.
- 6.
Отгоре тортата се украсява с плодовете и листенца мента.