Кокосова торта с круши и нар
Нежна, кремообразна, ароматна, фино сладка, пухкава. Ако определенията ви карат да мечтаете, то запретнете ръкави и пригответе тази торта - времето, което тя ще ви отнеме, няма да бъде загубено.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за блатовете:
- 4 белтъка
- 1 ч. ч. фина кристална захар
- 200 г кокосови стърготини
-
⅓ ч. ч. пресято брашно
-
за крема:
- 400 г заквасена сметана
- 200 г бял шоколад, нарязан на малки парчета
- 1 шушулка ванилия или 1 с. л. ванилена захар
- 200 мл течна сметана 35%
- за крушите:
- 300 г кристална захар
- 1 пръчка канела
- 2 ивички лимонова кора
- 1 с. л. розова вода
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 ароматни твърди круши, средно големи
- 100 г тъмен шоколад за украса
- 100 г нарязани бадеми или орехи за гарниране
- свежи цветя и листа за гарниране
- 1 нар
Начин на приготвяне
- 1.
В тенджера с 500 мл вода се слагат захарта за крушите, канелата, лимоновата кора, розовата вода и лимоновият сок. Сместа се слага да заври и се бърка, докато захарта се разтвори. Крушите се обелват, половината се нарязват на кубчета, а другите се срязват на половини, отстранява се семките и се срязват като ветрило, като трябва да се запазят цели към дръжките. Пускат се да поврат на слаб огън в сиропа за 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат там. Отцеждат се добре върху салфетка.
- 2.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, добавя се постепенно захарта при непрекъснато разбиване. Брашното се смесва с кокосовите стърготини и се добавя към белтъците. Върху хартия за печене се начертават с молив 2 квадрата със страна 24 см и полученото тесто се разпределя в тях. Пекат се 20 мин. във фурна, загрята до 180° С. Охлаждат се.
- 3.
За крема заквасената сметана се смесва с шоколада и семенцата на ванилията или ванилената захар и се слага на водна баня или в микровълновата печка да се разтопи, като се разбърква на всеки 30 сек. Охлажда се и се слага в хладилника да се посгъсти.
- 4.
Течната сметана се разбива и охладеният бял шоколадов крем се прибавя към нея. Отделя се 1 ч. ч. от крема да намазване на тортата, а към останалия се добавят нарязаните отцедени круши. С този крем се слепват двата блата. Тортата се намазва отгоре и отстрани и се охлажда. Отстрани се гарнира с бадемите.
- 5.
Тъмният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна, охлажда се до 32° С и от него се пълнят силиконови формички или се накапват точки с различен диаметър. Може дълга 30 см лента от по-твърдо, но пластично фолио да се намаже с тънък слой шоколад. Охлаждат се.
- 6.
Тортата се украсява с шоколадовите елементи, останалите цели круши, свежите цветя и зърната от нар.