Кокосова торта с цветя
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блатовете:
- 40 г какао
- 80 мл гореща вода
- 240 г захар на фини кристали
- 6 яйца
- 1 щипка лимонена киселина
- 100 мл олио
- 60 мл прясно мляко
- 160 г брашно
- за крема:
- 200 г бял шоколад
- 400 г фино крем-сирене
- 200 г заквасена сметана
- 400 г студено кокосово мляко с 18% мазнини
- 2 с. л. течен мед
- 2 с. л. кокосов ром или ликьор
- 1 пакетче бурбонска ванилена захар
- 4 с. л. кокосови стърготини
- за украса:
- 1 кокосов орех
- цветя за декорация: рози, невен, теменужки, маргарити
- 100 г малини или други сезонни плодове
- 1 белтък
- захар на фини кристали
- 50 г черен шоколад, стопен
- 50 г бял шоколад стопен
- релефно килимче за шоколад от
Начин на приготвяне
- 1.
За блатовете какаото се разбърква с лъжица от захарта и с горещата вода, докато се разтвори.
- 2.
Жълтъците се разбиват с половината от захарта на светъл крем. Бавно се наливат олиото и млякото. Добавя се и разтвореното какао. Сипва се пресятото брашно, като се бърка с шпатула.
- 3.
Белтъците се разбиват на сняг с лимонената киселина и постепенно към тях се добавя останалата захар.
- 4.
Към какаовата смес се сипват половината от белтъците, разбърква се леко отдолу-нагоре и се добавят останалите белтъци. Не се разбърква дълго, за да не спадне тестото.
- 5.
Сипва се в 2 тавички 26 х 36 см, застлани с хартия за печене. Заглаждат се леко и се пекат 10 мин. във фурна, загрята на 170˚ С. Не бива да се препичат, защото ще се напукат при завиването.
- 6.
Блатовете се изваждат върху решетка заедно с хартията. Когато горната повърхност се охлади, се обръщат върху хартия, поръсена с пудра захар и хартията за печене се отлепва. Охлаждат се изцяло и се нарязват на ленти с ширина 6 см, като лентите не се разделят една от друга.
- 7.
За крема шоколадът се разтопява на водна баня. Крем-сиренето се разбива със сметаната. Кокосовото мляко се отваря, без да се разклаща, и се обира плътният бял слой отгоре. Заедно с меда, рома и ванилената захар се добавя в пухкавата смес от крем-сирене и сметана. Добавят се стърготините и стопеният шоколад.
- 8.
Нарязаните блатове се намазват с белия крем. Първата лента се завива на руло, а всички останали се навиват около нея, докато свършат. Цялата торта се намазва с крем и се слага да се стегне в хладилника.
- 9.
Кокосовият орех се счупва, като се увива с кърпа и се удря с метален чук за пържоли. Изважда се ядката, срязва се на две и с помощта на белачка за картофи се нарязва на тънки ивички. Люспите се слагат да се изсушат във фурната за 40 мин. на 100° С. Тортата се поръсва обилно с кокосовите ивици.
- 10.
Цветята се измиват, подсушават се добре и с четка се намазват с тънък слой белтък. Поръсват се с кристална захар и се оставят да съхнат 1-2 часа. По същия начин се приготвят и малините.
- 11.
За шоколадовата пеперуда шаблонът се поставя под релефното килимче. Белият и тъмният шоколад се сипват с два корнета. С черния се очертават всички тъмни контури на крилата, а с белия се запълват белите части на пеперудата. Тялото на пеперудата се очертава с тъмен шоколад отделно от крилата. Оставя се да се стегне и се слага в хладилника за 30 мин. Крилата се отлепват и се поставят върху тортата. Слепват се с малко стопен шоколад и отгоре се поставя предварително отлепеното тяло.
- 12.
Тортата се аранжира с цветята и малините.