Начало За нас Реклама Контакти

Кокосова торта с цветя

Снимка за Кокосова торта с цветя
360
Време за приготвяне: 360 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Цветя, пеперуди и малини – самото лято се е изсипало изящно и пърхащо върху тази торта, която е не само привлекателна с декорацията си, а и забележително вкусна в нежната си и ароматна вътрешност.
 

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за блатовете:
  • 40 г какао
  • 80 мл гореща вода
  • 240 г захар на фини кристали
  • 6 яйца
  • 1 щипка лимонена киселина
  • 100 мл олио
  • 60 мл прясно мляко
  • 160 г брашно
  • за крема:
  • 200 г бял шоколад
  • 400 г фино крем-сирене
  • 200 г заквасена сметана
  • 400 г студено кокосово мляко с 18% мазнини
  • 2 с. л. течен мед
  • 2 с. л. кокосов ром или ликьор
  • 1 пакетче бурбонска ванилена захар
  • 4 с. л. кокосови стърготини
  • за украса:
  • 1 кокосов орех
  •  цветя за декорация: рози, невен, теменужки, маргарити
  • 100 г малини или други сезонни плодове
  • 1 белтък
  •  захар на фини кристали
  • 50 г черен шоколад, стопен
  • 50 г бял шоколад стопен
  •  релефно килимче за шоколад от

Начин на приготвяне

  • 1.

    За блатовете какаото се разбърква с лъжица от захарта и с горещата вода, докато се разтвори.

  • 2.

    Жълтъците се разбиват с половината от захарта на светъл крем. Бавно се наливат олиото и млякото. Добавя се и разтвореното какао. Сипва се пресятото брашно, като се бърка с шпатула.

  • 3.

    Белтъците се разбиват на сняг с лимонената киселина и постепенно към тях се добавя останалата захар.

  • 4.

    Към какаовата смес се сипват половината от белтъците, разбърква се леко отдолу-нагоре и се добавят останалите белтъци. Не се разбърква дълго, за да не спадне тестото.

  • 5.

    Сипва се в 2 тавички 26 х 36 см, застлани с хартия за печене. Заглаждат се леко и се пекат 10 мин. във фурна, загрята на 170˚ С. Не бива да се препичат, защото ще се напукат при завиването.

  • 6.

    Блатовете се изваждат върху решетка заедно с хартията. Когато горната повърхност се охлади, се обръщат върху хартия, поръсена с пудра захар и хартията за печене се отлепва. Охлаждат се изцяло и се нарязват на ленти с ширина 6 см, като лентите не се разделят една от друга.

  • 7.

    За крема шоколадът се разтопява на водна баня. Крем-сиренето се разбива със сметаната. Кокосовото мляко се отваря, без да се разклаща, и се обира плътният бял слой отгоре. Заедно с меда, рома и ванилената захар се добавя в пухкавата смес от крем-сирене и сметана. Добавят се стърготините и стопеният шоколад.

  • 8.

    Нарязаните блатове се намазват с белия крем. Първата лента се завива на руло, а всички останали се навиват около нея, докато свършат. Цялата торта се намазва с крем и се слага да се стегне в хладилника.

  • 9.

    Кокосовият орех се счупва, като се увива с кърпа и се удря с метален чук за пържоли. Изважда се ядката, срязва се на две и с помощта на белачка за картофи се нарязва на тънки ивички. Люспите се слагат да се изсушат във фурната за 40 мин. на 100° С. Тортата се поръсва обилно с кокосовите ивици.

  • 10.

    Цветята се измиват, подсушават се добре и с четка се намазват с тънък слой белтък. Поръсват се с кристална захар и се оставят да съхнат 1-2 часа. По същия начин се приготвят и малините.

  • 11.

    За шоколадовата пеперуда шаблонът се поставя под релефното килимче. Белият и тъмният шоколад се сипват с два корнета. С черния се очертават всички тъмни контури на крилата, а с белия се запълват белите части на пеперудата. Тялото на пеперудата се очертава с тъмен шоколад отделно от крилата. Оставя се да се стегне и се слага в хладилника за 30 мин. Крилата се отлепват и се поставят върху тортата. Слепват се с малко стопен шоколад и отгоре се поставя предварително отлепеното тяло.

  • 12.

    Тортата се аранжира с цветята и малините.

Галерия
Септ. 2014
Още подобни рецепти
Коментари