Начало За нас Реклама Контакти

Киш с брюкселско зеле и бекон

Снимка за Киш с брюкселско зеле и бекон
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта за фин и ароматен киш е на Светлана Кузманова и е победител в поредния кръг на кулинарния конкурс на списание МЕНЮ.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 500 г многолистно тесто
  2. 300 г брюкселско зеле
  3. 300 г бекон
  4. 1 глава лук, нарязана на ситно
  5. 2 с. л. лъжици белени домати, нарязани
  6. 2 с. л. зехтин
  7. 2 яйца
  8. 200 г заквасена сметана
  9. 1 ч. л. прясна мащерка
  10. 1 щипка чубрица
  11. 1 щипка босилек
  12.  сол, черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брюкселското зеле се срязва на половинки, които се варят 4 мин.

  2. 2.

    Беконът се нарязва на парченца и се слага в сгорещения зехтин за 3-4 мин. на умерен огън, докато се позачерви. Добавя се лукът и също се разбърква на умерен огън 3-4 мин. В сместа се сипват брюкселското зеле, доматите и всичко се задушава още 3-4 мин.

  3. 3.

    Тестото се разточва на тънко между два листа прозрачно фолио, така че покрие дъното на тава с диаметър 28-30 см. 

  4. 4.

    Тавата, намазана с малко зехтин, се покрива с тестото така, че краищата му да излизат извън тавата с 2 см. Изпича се за 10 - 12 мин. на 180º С. Изважда се от фурната и бухналата долна част се притиска към дъното с ръкавица.

  5. 5.

    Поохладената смес от бекона, лука, брюкселското зеле и доматите се разпределя в тавата.

  6. 6.

    Яйцата се разбиват и се смесват със сметаната, подправките, сол и черен пипер. Ястието се залива с тази смес и се пече в предварително загрята на 180º С фурна 20 - 25 мин. или докато се зачерви.


Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари