Киш с брюкселско зеле и бекон
Тази рецепта за фин и ароматен киш е на Светлана Кузманова и е победител в поредния кръг на кулинарния конкурс на списание МЕНЮ.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 500 г многолистно тесто
- 300 г брюкселско зеле
- 300 г бекон
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. лъжици белени домати, нарязани
- 2 с. л. зехтин
- 2 яйца
- 200 г заквасена сметана
- 1 ч. л. прясна мащерка
- 1 щипка чубрица
- 1 щипка босилек
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Брюкселското зеле се срязва на половинки, които се варят 4 мин.
- 2.
Беконът се нарязва на парченца и се слага в сгорещения зехтин за 3-4 мин. на умерен огън, докато се позачерви. Добавя се лукът и също се разбърква на умерен огън 3-4 мин. В сместа се сипват брюкселското зеле, доматите и всичко се задушава още 3-4 мин.
- 3.
Тестото се разточва на тънко между два листа прозрачно фолио, така че покрие дъното на тава с диаметър 28-30 см.
- 4.
Тавата, намазана с малко зехтин, се покрива с тестото така, че краищата му да излизат извън тавата с 2 см. Изпича се за 10 - 12 мин. на 180º С. Изважда се от фурната и бухналата долна част се притиска към дъното с ръкавица.
- 5.
Поохладената смес от бекона, лука, брюкселското зеле и доматите се разпределя в тавата.
- 6.
Яйцата се разбиват и се смесват със сметаната, подправките, сол и черен пипер. Ястието се залива с тази смес и се пече в предварително загрята на 180º С фурна 20 - 25 мин. или докато се зачерви.