Киш с аспержи
Екстравагантният вкус на аспержите в този киш е приятно допълнен от пикантната сладост на лука и сирената в него.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 500 г зелени аспержи
- 4 с. л. масло
- 2 с. л. зехтин
- 500 г лук, нарязан на полумесеци
- 1 с. л. захар
- 2 яйца
- 100 мл сметана
- 50 мл прясно мляко
- 1 ч. л. мащерка
- 8 кори за баница на сач или други точени
- 200 г настърган овчи кашкавал
- 4-5 чери доматчета или резени домат
- 2 с. л. настъргано пармиджано или кашкавал
-
½ ч. л. морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Аспержите се подрязват в основата и се пускат във вряща подсолена вода за 3 мин. Отцеждат се и веднага се заливат с ледена вода, за да не потъмнеят. Подсушават се.
- 2.
Загряват се 2 с. л. масло и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 10 - 12 мин, за да се карамелизира. Сипва се захарта и се разбърква още 1-2 мин. Посолява се на вкус.
- 3.
Яйцата се разбиват леко заедно със сметаната млякото, мащерката, солта и шарен пипер на вкус.
- 4.
Останалото масло се стопява и с него се намазват корите. Слагат се една върху друга в кръгла тавичка за печене, като краищата им остават отвън и се разминават.
- 5.
В корите се сипва лукът, отгоре се поръсва пармиджаното. Сипва се яйчната смес и краищата на корите се завиват навътре на стегнат борд, който се намазва с разтопено масло. Отгоре ветрилообразно се подреждат аспержите заедно със срязаните на две доматчета.
- 6.
Слага се да се пече във фурна, загрята на 180° С за 30 - 40 мин., докато порозовее.