Начало За нас Реклама Контакти

Киш с аспержи

Снимка за Киш с аспержи
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Екстравагантният вкус на аспержите в този киш е приятно допълнен от пикантната сладост на лука и сирената в него.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 500 г зелени аспержи
  2. 4 с. л. масло
  3. 2 с. л. зехтин
  4. 500 г лук, нарязан на полумесеци
  5. 1 с. л. захар
  6. 2 яйца
  7. 100 мл сметана
  8. 50 мл прясно мляко
  9. 1 ч. л. мащерка
  10. 8 кори за баница на сач или други точени
  11. 200 г настърган овчи кашкавал
  12. 4-5 чери доматчета или резени домат
  13. 2 с. л. настъргано пармиджано или кашкавал
  14. ½ ч. л. морска сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Аспержите се подрязват в основата и се пускат във вряща подсолена вода за 3 мин. Отцеждат се и веднага се заливат с ледена вода, за да не потъмнеят. Подсушават се.

  2. 2.

    Загряват се 2 с. л. масло и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 10 - 12 мин, за да се карамелизира. Сипва се захарта и се разбърква още 1-2 мин. Посолява се на вкус.

  3. 3.

    Яйцата се разбиват леко заедно със сметаната млякото, мащерката, солта и шарен пипер на вкус.

  4. 4.

    Останалото масло се стопява и с него се намазват корите. Слагат се една върху друга в кръгла тавичка за печене, като краищата им остават отвън и се разминават.

  5. 5.

    В корите се сипва лукът, отгоре се поръсва пармиджаното. Сипва се яйчната смес и краищата на корите се завиват навътре на стегнат борд, който се намазва с разтопено масло. Отгоре ветрилообразно се подреждат аспержите заедно със срязаните на две доматчета.

  6. 6.

    Слага се да се пече във фурна, загрята на 180° С за 30 - 40 мин., докато порозовее.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари