Начало За нас Реклама Контакти

Киш Лорен

Снимка за Киш Лорен
110
Време за приготвяне: 110 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Quiche lorraine вероятно е най-известната рецепта от Лотарингия, район, който през годините непрекъснато се колебае между Франция и Германия, и за момента е френска територия. Но дори някой ден този нежен яйчен пай да стене популярен като Lothringer Specktorte, той винаги ще остане изключително вкусен и атрактивен.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за тестото:
  • 200 г брашно
  • 90 г студено масло
  • 1-2 с. л. ледена вода
  • за плънката:
  • 5 яйца
  • 200 мл заквасена сметана
  • 100 мл прясно мляко
  • 250 г настъргано сирене чедар или кашкавал
  • 200 г бекон, нарязан на тънки лентички
  • 1 ч. л. прясна или ½ ч.л. сушена мащерка

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Приготвя се основата, като брашното се пресява с щипка сол в голяма купа. Маслото се прави на трохи с брашното Прибавя се толкова ледена вода, че да се получи твърдо тесто. Не се меси дълго. Увива се с прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.

  2. 2.

    Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се слага в добре намаслена тавичка с диаметър 22 - 25 см. Оформя се ръб, висок около 1 см. Слага се в хладилника.

  3. 3.

    Фурната се загрява до 190° С. Тестото в тавата се набожда с вилица, покрива се с алуминиево фолио и се слага да се пече за 25 мин. Температурата се понижава до 160° С.

  4. 4.

    Беконът се запържва до хрупкаво. Дъното на изпечената кора се поръсва със сиренето, отгоре се слага беконът.

  5. 5.

    Яйцата се разбиват с млякото и сметаната. Яйчната смес се излива в кората, поръсва се с мащерката. Пече се 30-40 мин. и се охлажда. Нарязва се на триъгълници и се сервира със салата.


Подходящи типове вина
Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари