Киш Лорен
Quiche lorraine вероятно е най-известната рецепта от Лотарингия, район, който през годините непрекъснато се колебае между Франция и Германия, и за момента е френска територия. Но дори някой ден този нежен яйчен пай да стене популярен като Lothringer Specktorte, той винаги ще остане изключително вкусен и атрактивен.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за тестото:
- 200 г брашно
- 90 г студено масло
- 1-2 с. л. ледена вода
- за плънката:
- 5 яйца
- 200 мл заквасена сметана
- 100 мл прясно мляко
- 250 г настъргано сирене чедар или кашкавал
- 200 г бекон, нарязан на тънки лентички
- 1 ч. л. прясна или ½ ч.л. сушена мащерка
Начин на приготвяне
- 1.
Приготвя се основата, като брашното се пресява с щипка сол в голяма купа. Маслото се прави на трохи с брашното Прибавя се толкова ледена вода, че да се получи твърдо тесто. Не се меси дълго. Увива се с прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
- 2.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се слага в добре намаслена тавичка с диаметър 22 - 25 см. Оформя се ръб, висок около 1 см. Слага се в хладилника.
- 3.
Фурната се загрява до 190° С. Тестото в тавата се набожда с вилица, покрива се с алуминиево фолио и се слага да се пече за 25 мин. Температурата се понижава до 160° С.
- 4.
Беконът се запържва до хрупкаво. Дъното на изпечената кора се поръсва със сиренето, отгоре се слага беконът.
- 5.
Яйцата се разбиват с млякото и сметаната. Яйчната смес се излива в кората, поръсва се с мащерката. Пече се 30-40 мин. и се охлажда. Нарязва се на триъгълници и се сервира със салата.