Кисело зеле с патешко и ананас
Представяме ви рецептата на Петя Шмарова за едно сочно и ароматно зимно ястие, с която тя спечели 23-ти кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".
СъставНеобходими продукти за 5 порции
- 1 средно голяма кисела зелка
- 1 глава червен лук
- 8 с. л. зехтин
- къри
- червен пипер
- сушен копър
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 5-6 шайби ананас от компот
- 350 мл бяло десертно пенливо вино
- 5 патешки бутчета с кожата
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зелката се нарязва на кубчета, като се отстранява кочанът. Лукът се почиства и се нарязва на полумесеци.
- 2.
В дълбок тиган се загряват около 6 с. л. зехтин и се добавят зелето и лукът.
- 3.
Разбърква се добре, добавят се подправките и чесънът. Отново се разбърква, за да не загори. Добавя се нарязаният на кубчета ананас.
- 4.
Зелето се покрива с пенливото вино и се добавя сол на вкус. Внимава се да не се пресоли ястието.
- 5.
Бутчетата се измиват и се подсушават с кухненска хартия. Посоляват се, като кожата добре се осолява.
- 6.
Фурната се загрява на 200° С. Дъното на керамична или стъклена тавичка се поръсва с 1-2 с. л. зехтин, изсипва се зелевата смес и отгоре се подреждат патешките бутчета с кожата нагоре.
- 7.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително загрятата фурна. Градусите се намаляват до 150 и се пече за около 2 - 2,5 часа, или докато течността се редуцира и остане на мазнина. Градусите на фурната се увеличават, фолиото се отстранява и ястието се запича до получаване апетитна коричка на месото.