Хрупкави зелени “чаши”
Свежата пикантност, така характерна за тайландската кухня, е в основата на тази оригинално поднесена салата. Съчетанието от зеленчуци и пилешко месо, приготвени по тишичен за азиатската страна начин, освен като предястие, е доста подходящо и за една лека и разтоварваща вечеря.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 салата айсберг или друга зелена салата
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситни
- 1 морков, нарязан на малки пръчици
- 1 малка тиквичка, нарязана на малки пръчици
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 300 г пилешко месо, нарязано на много ситно
- 1 ч. ч. спанак, нарязан на ситно
- 4 с. л. соев сос
- 1 с. л. зелено тайландско къри
- 1 с. л. нарязани на ситно листа от кориандър или 1 ч.л. паста от кориандър
Начин на приготвяне
- 1.
Салатата се разделя на листа, измива се и се слага в хладилника.
- 2.
В загрятото олио се слагат лукът и лютата чушка, след 30 сек. се прибавят морковът и тиквичката. След още 1 мин. се слага месото и се разбърква около 10 мин., докато се зачерви леко. Прибавят се спанакът и пресният лук, бърка се още 1 мин. и се слагат соевият сос, зеленото къри и кориандърът. След 2-3 мин. ястието е готово.
- 3.
Готовата плънка се сипва в "чашките" от зелена салата.