Хрупкави кисели краставички
Киселите краставички вероятно са най-популярната по света зимнина, стига да са приготвени по наистина добра рецепта като тази.
СъставНеобходими продукти за 5 големи буркана
- 2,5 кг корнишони
- 375 г дребни лукчета
- вода
- сол
- 1 пакетче Пикант фикс сладко-кисела Dr. Oetker
- 1 пакетче консервант Dr. Oetker
- 1750 мл вода
- 300 мл оцет (6% или 9%)
- 150 г захар
- копър
- черен пипер на зърна
- моркови
Начин на приготвяне
- 1.
Измийте и почистете корнишоните, залейте ги със солена саламура (на1 л вода – 75 г сол). Оставете ги да престоят 12 - 24 часа на хладно място, след което ги измийте и подсушете.
- 2.
Подредете плътно корнишоните заедно с нарязаните лукчета и моркови, накъсания на едри стръкове копър и зърната пипер в предварително измитите буркани.
- 3.
Смесете съдържанието на пакетчето Пикант фикс с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври 3 - 5 мин, като бъркате непрекъснато. Прибавете консерванта. След като сместа заври, може да се добавят допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите. Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо. Затворете бурканите веднага. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място!