Хрупкави хапки с риба тон и песто
Ако ви предстои празничен повод и се чудите с какво да изненадате гостите си, не пропускайте да се възползвате от тази апетитна и лесна рецепта. Съчетанието от риба тон и песто, с деликатни нотки на сирене, маслини и чесън, е гарантирано сполучливо и със сигурност ще очарова и по-капризните любители на качествената храна.
СъставНеобходими продукти за 10 броя
- ½ франзела
- 200 г консервирана риба тон в олио на филенца
- 2 с. л. песто
- 2 с. л. маслини, нарязани на ситно
- 1 с. л. зехтин
- 1 домат, нарязан на малки кубчета
- 50 г сирене едам, моцарела или кашкавал, нарязани на малки кубчета
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Франзелата се нарязва на тънки филии, които се слагат да се запекат на 200°С, докато леко порозовеят.
- 2.
С половината песто се намазват препечените хлебчета. Останалото песто се смесва със зехтина.
- 3.
Рибата се изцежда, накъсва се на парченца и се смесва с лимоновия сок, настърганото сирене, чесъна, маслините и домата. Върху всяка филийка се слага по лъжица от рибната смес и се запича 2-3 мин. на 230°С.
- 4.
Готовите хапки се поръсват с пестото, смесено със зехтина, и се сервират веднага.