Хрупкава туршия от червено цвекло
Сезонът за приготвяне на туршии започна, затова Д-р Йоткер ви предлага този лесен и вкусен начин за запазване на цвекло и моркови.
СъставНеобходими продукти за 10 средни буркана
- 4 кг червено цвекло
- 1 кг моркови
- 300 мл оцет, 6% или 9%
- 150 г захар
- 1 пакетче Пикант фикс люта на Dr.Oetker
-
Начин на приготвяне
- 1.
Почистете и измийте цвеклото и морковите. Нарежете ги на филийки, от които с помощта на форми за сладки нарежете на различни форми - звезди, квадрати и др. Остатъците от фигурките нарежете на кубчета. Измийте отново цвеклото под течаща студена вода и го сложете заедно с морковите в предварително измитите буркани.
- 2.
Смесете съдържанието на пакетчето Пикант фикс люта с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври 3-5 мин, като бъркате непрекъснатo. След като сместа заври, може да добавите допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите – по-сладък или по-кисел.
- 3.
Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо. Затворете бурканите веднага и ги обърнете с капачките надолу за 5 мин. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място!