Хрупкава риба
Пържената риба е популярна кулинарна тема из целия свят. Нашата апетитна вариация е обвита от хрущяща тестена коричка, която запазва сочността на ароматните филета от бяла риба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г брашно
- 7 г суха мая
- 50 мл прясно мляко
- 800 г филе от треска или друга риба
- олио за пържене на маслена баня
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва с 1 щипка захар, ⅓ ч. л. сол, добавят се хладкото мляко и 150 мл хладка вода. С дървена лъжица се обърква рядко тесто. Оставя се покрито да втаса на топло за 60 мин.
- 2.
В дълбок съд или фритюрник се загрява поне 5 см олио на 180 - 185° С. При тази температура кубче хляб покафенява за 10 сек.
- 3.
Рибните филета се подсушават добре, поръсват се със сол и пипер, овалват се в брашно и във втасалото тесто, отцеждат се и се пускат в сгорещеното олио. Пържат се около 5 мин., докато станат златисти на цвят и с хрупкава коричка.
- 4.
Отцеждат се върху решетка и се поднасят горещи с резен лимон и пържени картофи.