Хрупкав карфиол с праз
Невероятно лесно за приготвяне и богато на вкусове и аромати ястие, което е напълно подходящо за постните дни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 глава карфиол, нарязана на розички
- 4 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. пълнозърнеста горчица
- 1 с. л. натрошена сушена чушка
- 3 с. л. брашно
- 400 мл горещ зеленчуков бульон
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 ч. ч. трохи от хляб
- 1 ч. л. риган
- 50 г мариновани сушени домати, нарязани на ситно, по желание
- 1 с. л. сусам
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Карфиолът се подварява за 8 мин. в подсолена вода, докато леко омекне.
- 2.
Празът се запържва леко в зехтина, прибавят се натрошената червена чушка, горчицата, лимоновият сок и брашното. Налива се по малко зеленчуковият бульон и се разбърква непрекъснато. Прибавя се карфиолът.
- 3.
Сместа се разпределя в 4 топлоустойчиви купички.
- 4.
Смесват се добре сусаменото семе, хлебните трохи, сушените домати, риганът и малко олио от сушените домати или зехтин. Трохите се поръсват върху праза и карфиола и се запичат за 10 мин. на 200°С, докато порозовеят.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма