Кестени с брюкселско зеле
Ето още една рецепта от кестеновата вълна. Този път тя е лишена от месо и е изцяло според канона на източноправославните пости, въпреки че разчита на някои все още леко необичайни за кулинарните ни традиции продукти като соевите кълнове.
СъставНеобходими продукти за 4
- 400 г сварени и обелени кестени
- 600 г брюкселско зеле или броколи
- 200 г соеви кълнове
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, нарязан на тънки лентички
- 1 червена люта чушка, нарязана на фини кръгчета
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. соев сос
- 1 скилидка чесън, ситно накълцана
- 2-3 капки сусамово олио, по желание
- 1 с. л. оризов или ябълков оцет
- 1 ч. л. мед
Начин на приготвяне
- 1.
Всяка малка зелчица се цепва на кръст откъм кочана и се слага във вряща подсолена вода за 4-5 мин. Изваждат се и се пускат в ледена вода.
- 2.
В загретия зехтин се слага празът, разбърква се 2-3 мин. и се добавя лютата чушка. Слагат се кестените и брюкселското зеле. Всичко се разбърква на силен огън 3-4 мин. Добавят се кълновете.
- 3.
Смесват се лимоновият сок, соевият сос, чесънът, сусамовото олио, оризовият оцет и медът. Заливат се зеленчуците и се разбъркват.