Kефал с кнедла с манатарки и зеленчуков сос
Кефалът може и да е труден за намиране, но усилията си заслужават дори и само заради тази елегантна рецепта. Ако все пак не успеете, заменете го с лаврак или ципура.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за соса:
- 2 с. л. масло
- 1 малка глава лук
- 1 морков
- ½ глава целина
- 1 пащърнак
- 1 бяла ряпа
- 1 средно голям картоф
- 300 мл рибен бульон
- 100 мл сметана
- шафран
- за кнедлата:
- 180 г багета
- 50 мл мляко
- 50 мл сметана
- 25 г бекон
- 25 г лук
- 50 г манатарки
- 2 яйца
- 30 мл магданоз
- 30 г брашно
- масло
- сол и пипер
- за кефала:
- 2 кефала по около 800 г
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява, прибавя се лукът, нарязан на ситно. Готви се 3- 4 минути. Добавят се останалите зеленчуци, нарязани на дребни кубчета. Готвят се 10 минути и се залива с рибния бульон. Вари се 15 минути, охлажда се и се пасира. Сосът се връща в тенджерата и се кипва. Добавят се сметаната и шафрана.
- 2.
За кнедлата се загрява маслото, добавя се лукът и се готви 3 минути, добавя се беконът и се готви още 5 -6 минути до леко покафеняване на бекона. Добавят се гъбите, нарязани на малки кубчета, и се готвят 5 минути. Сваля се от огъня и се охлажда. Багетата се нарязва на малки кубчета и се поставят в голяма купа. Прибавя се охладената смес от гъби и бекон, разбърква се леко и се добавят останалите съставки. Сместа се разбърква леко, за да поеме течната част, и се поставя в хладилник за 30 минути. Форма за печене се намазва с масло, изсипва се сместа на пласт с дебелина 1 см. Покрива се с фолио и се пече на водна баня за един час на 120˚ С. Вади се и се охлажда.
- 3.
Кефалът се почиства, отстранява се главата и рибата се филира. Загрява се тиган на ниска температура. Покрива се с хартия за печене и рибните филета се поставят с кожата надолу. Пекат се 6 минути, обръщат се и се запичат още 6 минути.