Катми с пиле по тракийски
Тази рецепта с арабско-турски произход естествено се е вплела в тракийските кулинарни традиции. Ароматна, сочна и питателна, тя е чудесен пример за хармонично съчетаване на две самостоятелни ястия - сочни катми, напоени с бульон и варено пиле.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за катмите:
- 10 г мая
- 2 ч. ч. хладка вода
- 2 ч. ч. брашно
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. масло
- за плънката:
- 1 пиле
- 1 глава лук, срязана на четири
- 1 морков, нарязан на едро
- 1 дафинов лист
- 1 клонче чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- 100 г масло
- 1 връзка пресен лук
- 1 ч. л. едро смлян лют червен пипер
- 1 ч. ч. настърган кашкавал
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в малко вода. Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се разтворената мая и водата. Всичко се разбърква на рядко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Глинен сач или тиган с тежко дъно се загрява добре, намазва се с масло и в него се сипва от втасалото тесто на пласт 3-4 мм. Когато се появят дупчици по повърхността, катмите се обръщат и се изпичат и от другата страна. Намазват се с масло.
- 2.
Пилето се слага да се свари с лука, моркова, чубрицата, и дафиновия лист. Добре свареното пиле се обезкостява. Бульонът се прецежда и се запазва.
- 3.
Катмите се слагат една върху друга по 4-5 и се нарязват заедно на малки квадратчета със страна 3 см. Всички купчинки се нареждат успоредно с нарязаната част нагоре в тавичка, намазана с масло. Заливат се с 1 ч. ч. от отделения бульон. Отгоре се подрежда месната плънка и всичко се запича 10 - 15 мин. Поднася се топло със свежа салата.