Начало За нас Реклама Контакти

Катми с пиле по тракийски

Снимка за Катми с пиле по тракийски
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта с арабско-турски произход естествено се е вплела в тракийските кулинарни традиции. Ароматна, сочна и питателна, тя е чудесен пример за хармонично съчетаване на две самостоятелни ястия - сочни катми, напоени с бульон и варено пиле.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за катмите:
  • 10 г мая
  • 2 ч. ч. хладка вода
  • 2 ч. ч. брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 2 с. л. масло
  • за плънката:
  • 1 пиле
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • 1 морков, нарязан на едро
  • 1 дафинов лист
  • 1 клонче чубрица
  •   сол и черен пипер на вкус
  • 100 г масло
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 ч. л. едро смлян лют червен пипер
  • 1 ч. ч. настърган кашкавал
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в малко вода. Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се разтворената мая и водата. Всичко се разбърква на рядко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Глинен сач или тиган с тежко дъно се загрява добре, намазва се с масло и в него се сипва от втасалото тесто на пласт 3-4 мм. Когато се появят дупчици по повърхността, катмите се обръщат и се изпичат и от другата страна. Намазват се с масло.

  2. 2.

    Пилето се слага да се свари с лука, моркова, чубрицата, и дафиновия лист. Добре свареното пиле се обезкостява. Бульонът се прецежда и се запазва.

  3. 3.

    Катмите се слагат една върху друга по 4-5 и се нарязват заедно на малки квадратчета със страна 3 см. Всички купчинки се нареждат успоредно с нарязаната част нагоре в тавичка, намазана с масло. Заливат се с 1 ч. ч. от отделения бульон. Отгоре се подрежда месната плънка и всичко се запича 10 - 15 мин. Поднася се топло със свежа салата.


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари