Начало За нас Реклама Контакти

Картофено пюре с червено зеле

Снимка за Картофено пюре с червено зеле
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Stampot rode kool е популярно ястие в Холандия, понеже сгрява и бързо засища глада. Едно време го приготвяли много често по време на събиране на реколтата от картофи и зеле и фермерите бързо и евтино утолявали глада си с него. Рецептата е приготвена Боб ван де Санде.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг картофи
  • 250 г моркови
  • ½ червена зелка
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. кимион
  • 200 мл вода
  • 2 с. л. червен винен оцет
  •  мляко, зехтин, сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се обелват, измиват се и се сваряват в подсолена вода 20 мин. или докато омекнат. Отцеждат се добре, но част от водата от варенето се запазва за разреждане на пюрето, в случай че стане твърде сухо.

  • 2.

    В това време морковите се обелват и се нарязват на тънки ленти. Зелето се срязва на четвъртини, отстранява се твърдата сърцевина и се нарязва на тънки дълги стружки.

  • 3.

    Загряват се 2 с. л. от зехтина и в него се разбъркват 5 мин. зелето, морковите и кимионът. Добавят се водата и оцетът.

  • 4.

    Картофите се смачкват фино с ръчен уред и се добавя млякото. Зелето и морковите се смесват с картофите и се подправя с останалия зехтин, сол и пипер на вкус. Пюрето се затопля 2 мин. и се поднася.

Галерия
Подходящи типове вина
Март 2015
Още подобни рецепти
Коментари