Картофено пюре с червено зеле
Stampot rode kool е популярно ястие в Холандия, понеже сгрява и бързо засища глада. Едно време го приготвяли много често по време на събиране на реколтата от картофи и зеле и фермерите бързо и евтино утолявали глада си с него. Рецептата е приготвена Боб ван де Санде.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг картофи
- 250 г моркови
- ½ червена зелка
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. кимион
- 200 мл вода
- 2 с. л. червен винен оцет
- мляко, зехтин, сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват, измиват се и се сваряват в подсолена вода 20 мин. или докато омекнат. Отцеждат се добре, но част от водата от варенето се запазва за разреждане на пюрето, в случай че стане твърде сухо.
- 2.
В това време морковите се обелват и се нарязват на тънки ленти. Зелето се срязва на четвъртини, отстранява се твърдата сърцевина и се нарязва на тънки дълги стружки.
- 3.
Загряват се 2 с. л. от зехтина и в него се разбъркват 5 мин. зелето, морковите и кимионът. Добавят се водата и оцетът.
- 4.
Картофите се смачкват фино с ръчен уред и се добавя млякото. Зелето и морковите се смесват с картофите и се подправя с останалия зехтин, сол и пипер на вкус. Пюрето се затопля 2 мин. и се поднася.