Картофена торта с риба тон
Макар от картофи да могат да се правят и истински сладки торти, предложението ни за днес е малко по-традиционно. То е шарено, щедро на морски и земни аромати, апетитно и много лесно за приготвяне.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг картофи
- 1 малка глава прясно червено цвекло или от консерва
- 1 скилидка чесън, пресована
- 3 стръка пресен лук
- 1 с. л. нарязан копър
- 200 г отцедена риба тон от консерва или месо от пушена скумрия
- 100 г лека майонеза
- 1 ч. л. горчица
- 2 с. л. заквасена сметана
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- за гарниране:
- пушена сьомга
- бадеми
- майонеза
- пресни зеленчуци
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват, сваряват се, и се нарязват на малки кубчета.
- 2.
Цвеклото се обелва и се нарязва на тънки кръгчета или малки кубчета. Залива се с вода и се сварява. Още горещо се прецежда и се подправя със зехтин, сол, чесън и лимонов сок.
- 3.
Картофите се объркват с майонезата, сметаната, лука, копъра, горчицата и се подправят със сол и лимонов сок.
- 4.
Тортата се приготвя, като половината от картофите се оформят на блат, отгоре се слага цвеклото и отцедената риба. Слага се другата половина от картофите. Отгоре се слагат няколко парченца сьомга и се украсява с майонеза, бадеми и пресни зеленчуци. Сервира се охладена.