Картофен гратен с кокосово мляко
За тази постна рецепта Йоана от Кулинарно - в кухнята с Йоана се е вдъхновила от една идея на известния шеф-готвач Хестън Блументал, който приготвя традиционен картофен гратен като извлича ароматите на подправките във врящо прясно мляко.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг картофи
- 400 мл кокосово мляко
- 400 мл вода
- 2 дафинови листа
- 2 скилидки чесън, нарязани на едро
- ½ ч. л. семена кимион, счукани в хаванче
- ½ ч. л. семена кориандър, счукани в хаванче
- 1 с. л. зехтин
-
сол, прясно смлян черен пипер и индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се нарязват на много тънки кръгчета.
- 2.
Кокосовото мляко и водата се смесват в тенджера. Добавят се дафиновият лист, чесънът, кимионът и кориандърът. Сместа се загрява до завиране и се отстранява от огъня. Оставя се 5 мин., за да се отделят ароматите.
- 3.
Прецежда се и се връща в тенджерата на котлона на умерен огън. Сипват се картофите и се варят 4-5 мин., като се разбъркват внимателно, за да не се слепят един с друг. Когато течността започне да се сгъстява, се добавя зехтинът и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
- 4.
Всичко се прехвърля в тава и се запича в предварително нагрята фурна на 180° C с вентилатор за 25 минути или докато повърхността стане златиста.