Карфиол с таханов сос
Типичният едва доловимо налютващ зелев вкус на карфиола намира едно от най-добрите си превъплъщения в комбинация със сладко-горчивия сусамов тахан - точно както в тази толкова лесна за приготвяне рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 средна глава карфиол, нарязана на розички
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. запечен сусам
- за соса:
- 4 с. л. сусамов тахан
- 3 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 дебела филия бял ръчен хляб
- 100 мл топла вода
- сол и черен пипер на вкус
- резени лимон и шамфъстък за поднасяне
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 с. л. морска сол. Карфиолът се бланшира 3 мин. в нея. Отцежда се и се залива със студена вода. Подсушава се.
- 2.
Карфиолът се запържва леко в сгорещения зехтин и се изважда в купа.
- 3.
Пасират се заедно таханът, лимоновият сок, чесънът, средата на хляба и водата. Подправя се със сол и пипер на вкус. Ако сосът е прекалено гъст, се добавя още 1 с. л. вода, ако е рядък – 1 ч. л. тахан.
- 4.
Карфиолът се разбърква с тахановия дресинг, поръсва се със сусама и се поднася. Може да се разбърка със соса и без да се запържва, само отцеден и подсушен, поднесен с резени лимон и счукан шамфъстък.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма