Карелски пай
СъставНеобходими продукти за 8 броя
- за тестото:
- 500 г фино ръжено брашно
- ½ с. л. сол
- 150 - 200 мл студена вода
- за оризовата плънка:
- 150 г ориз
- 300 мл вода
- 650 мл прясно мляко
- 2 яйца
- щипка сол
- за картофената плънка:
- 4 разварени картофа
- 3 с. л. сметана
- 50 г масло
- щипка сол и черен пипер
- за яйченото масло:
- 2 твърдо сварени яйца (8 мин.)
- 150 г разтопено масло
- щипка сол
Начин на приготвяне
- 1.
Омесва се твърдо тесто, което се разточва на тънък слой. Изрязват се кръгове с помощта на чаша.
- 2.
Оризът за оризовата плънка се изсипва в гореща вода и се оставя да ври, докато се изпари водата. Добавя се млякото и се оставя оризът да се развари и да го поеме. Посолява се и се сваля от котлона. След като плънката изстине, се добавят яйцата и се разбърква.
- 3.
Картофите за картофената плънка се намачкват, докато са още горещи, до получаване на пюре. Добавят се останалите продукти и се разбърква.
- 4.
В средата на всеки кръг от тестото се поставя плънка по желание, краищата се прегъват и се прищипват с пръст. Пече се в тава върху хартия за печене 15 мин. на 220° С. С помощта на четчица вече изпечените хлебчета се намазват с масло и вода.
- 5.
Сварените яйца се намачкват с вилица и се смесват с маслото и солта. Пайовете от Карелия се поднасят и ядат с яйченото масло.