Начало За нас Реклама Контакти

Карелски пай

Снимка за Карелски пай
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Традиционната финландска рецепта за тези хрупкави ръжени хлебчета с пълнеж е приготвена от Мирослав Колев, шеф-готвач на посолството на Финландия в София.

СъставНеобходими продукти за 8 броя

  • за тестото:
  • 500 г фино ръжено брашно
  • ½  с. л. сол
  • 150 - 200 мл студена вода
  • за оризовата плънка:
  • 150 г ориз
  • 300 мл вода
  • 650 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  •  щипка сол
  • за картофената плънка:
  • 4 разварени картофа
  • 3 с. л. сметана
  • 50 г масло
  •  щипка сол и черен пипер
  • за яйченото масло:
  • 2 твърдо сварени яйца (8 мин.)
  • 150 г разтопено масло
  •  щипка сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Омесва се твърдо тесто, което се разточва на тънък слой. Изрязват се кръгове с помощта на чаша.

  • 2.

    Оризът за оризовата плънка се изсипва в гореща вода и се оставя да ври, докато се изпари водата. Добавя се млякото и се оставя оризът да се развари и да го поеме. Посолява се и се сваля от котлона. След като плънката изстине, се добавят яйцата и се разбърква.

  • 3.

    Картофите за картофената плънка се намачкват, докато са още горещи, до получаване на пюре. Добавят се останалите продукти и се разбърква.

  • 4.

    В средата на всеки кръг от тестото се поставя плънка по желание, краищата се прегъват и се прищипват с пръст. Пече се в тава върху хартия за печене 15 мин. на 220° С. С помощта на четчица вече изпечените хлебчета се намазват с масло и вода.

  • 5.

    Сварените яйца се намачкват с вилица и се смесват с маслото и солта. Пайовете от Карелия се поднасят и ядат с яйченото масло.

Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари