Карамелизирана риба
Балансираните вкусове и аромати на това популярно ястие от Северен Виетнам изпъкват най-добре заедно с чистия сварен без подправки, сол и мазнина бял ориз. Рецептата е приготвена от Ан Фам от блоговете inanskitchen.com и inansroom.com.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г сьомга, акула или скумрия
- 2 с. л. олио
- 3 с. л. захар
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- ½ глава лук, нарязана на ситно
- 4 с. л. рибен сос
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 стрък лимонена трева, нарязан на ситно
- 25 г пресен джинджифил, нарязан на ситно
- 1 малка люта чушка, нарязана на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се измива и се подсушава добре. Ако е филе, се нарязва на удобни хапки, а ако е котлет, се оставя цял. Слага се в тенджера.
- 2.
В малък съд, например джезве, се смесва олиото с 2 с. л. захар. Загряват се на слаб котлон. Не се разбърква, а само лекичко се разклаща, докато захарта се разтопи. Когато добие светлокафяв цвят, веднага се добавят чесънът и лукът и сместа се оставя да къкри, докато лукът пусне вода и карамелът се разтопи напълно. Залива се рибата със сместа и се добавят рибеният сос, останалата захар и черният пипер. Разбърква се. Парчетата риба се подреждат се на дъното на тенджерата, като се оставя малко разстояние между тях и се мариноват 1 час.
- 3.
Тенджерата се поставя на слаб огън. Добавят се лимонената трева, джинджифилът и лютата чушка. Парчетата риба се запечатват по 5 мин. на страна, като се внимава при обръщането да се запази целостта им. Тенджерата се захлупва и се оставя рибата да се задушава на бавен огън. От време на време се добавя по малко вода. Внимава се при разклащане парчетата да се отлепват лесно от дъното.
- 4.
Поднася се със сварен жасминов ориз.