Начало За нас Реклама Контакти

Карамелизирана риба

Снимка за Карамелизирана риба
50
Време за приготвяне: 50 мин. + 1 час за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Балансираните вкусове и аромати на това популярно ястие от Северен Виетнам изпъкват най-добре заедно с чистия сварен без подправки, сол и мазнина бял ориз. Рецептата е приготвена от Ан Фам от блоговете inanskitchen.com и inansroom.com.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г сьомга, акула или скумрия
  • 2 с. л. олио
  • 3 с. л. захар
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • ½ глава лук, нарязана на ситно
  • 4 с. л. рибен сос
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 стрък лимонена трева, нарязан на ситно
  • 25 г пресен джинджифил, нарязан на ситно
  • 1 малка люта чушка, нарязана на ситно

Начин на приготвяне

  • 1.

    Рибата се измива и се подсушава добре. Ако е филе, се нарязва на удобни хапки, а ако е котлет, се оставя цял. Слага се в тенджера.

  • 2.

    В малък съд, например джезве, се смесва олиото с 2 с. л. захар. Загряват се на слаб котлон. Не се разбърква, а само лекичко се разклаща, докато захарта се разтопи. Когато добие светлокафяв цвят, веднага се добавят чесънът и лукът и сместа се оставя да къкри, докато лукът пусне вода и карамелът се разтопи напълно. Залива се рибата със сместа и се добавят рибеният сос, останалата захар и черният пипер. Разбърква се. Парчетата риба се подреждат се на дъното на тенджерата, като се оставя малко разстояние между тях и се мариноват 1 час.

  • 3.

    Тенджерата се поставя на слаб огън. Добавят се лимонената трева, джинджифилът и лютата чушка. Парчетата риба се запечатват по 5 мин. на страна, като се внимава при обръщането да се запази целостта им. Тенджерата се захлупва и се оставя рибата да се задушава на бавен огън. От време на време се добавя по малко вода. Внимава се при разклащане парчетата да се отлепват лесно от дъното.

  • 4.

    Поднася се със сварен жасминов ориз.


Подходящи типове вина
Март 2014
Още подобни рецепти
Коментари