Карамелени смокини с кисело мляко
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г изцедено кисело мляко
- 3 с. л. мед
- ½ ч. л. канела
- 1 щипка млян карамфил
- 4 едри смокини, срязани на половини
- 4 ч. л. захар
- 2 щипки чили
- 1 ч. л. масло
- 4 с. л. орехи, едро нарязани
- 1 с. л. мед за орехите
- листенца мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се разбърква с меда, канелата и карамфила. Сипва се в чаши или купички.
- 2.
Смокините се срязват на две и всяка половинка се поръсва със захар и чили, по желание.
- 3.
Маслото се загрява в тиган и смокините се поставят в него с разрязаната част надолу. Оставят се на умерен огън за 3-4 мин., докато се карамелизират. Може да се обърнат и от другата страна.
- 4.
Орехите се слагат в тигана, разбъркват се, докато се запекат, добавя се медът.
- 5.
Върху киселото мляко се поставят по две половинки смокини и орехи с мед. Гарнира се с листа от мента.
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари