Начало За нас Реклама Контакти

Карамелени смокини с кисело мляко

Снимка за Карамелени смокини с кисело мляко
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Специфичният аромат и сладостта на смокините в тази рецепта магично придобиват карамелен вкус, който заедно с медените орехи и канеленото кисело мляко създават чудесен финал на вечерята.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 600 г изцедено кисело мляко
  2. 3 с. л. мед
  3. ½ ч. л. канела
  4. 1 щипка млян карамфил
  5. 4 едри смокини, срязани на половини
  6. 4 ч. л. захар
  7. 2 щипки чили
  8. 1 ч. л. масло
  9. 4 с. л. орехи, едро нарязани
  10. 1 с. л. мед за орехите
  11.  листенца мента за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Млякото се разбърква с меда, канелата и карамфила. Сипва се в чаши или купички.

  2. 2.

    Смокините се срязват на две и всяка половинка се поръсва със захар и чили, по желание.

  3. 3.

    Маслото се загрява в тиган и смокините се поставят в него с разрязаната част надолу. Оставят се на умерен огън за 3-4 мин., докато се карамелизират. Може да се обърнат и от другата страна.

  4. 4.

    Орехите се слагат в тигана, разбъркват се, докато се запекат, добавя се медът.

  5. 5.

    Върху киселото мляко се поставят по две половинки смокини и орехи с мед. Гарнира се с листа от мента.


Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари