Капама
![Снимка за Капама](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/tradicionna_Kapama_660x430.jpg)
Капамите са богати български ястия, които често се правят за зимните празници. За най-големите им майстори се смятат хората от Банско, Добринище, Разлог (по азбучен ред) и околните села.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- 500 г телешко месо, нарязано на кубчета
- 500 г свинско месо, нарязано на кубчета
- 500 г пилешко месо, нарязано на парчета
- 500 г кървавица, нарязана на парчета
- 1 кисела зелка, нарязана на ситно
- 1 ч. ч. ориз
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. олио
- 1 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- ½ ч. л. кимион на прах
- ½ ч. л. семе от копър
- 1 ч. ч. бяло вино
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива, подсушава се и се запържва заедно с лука в олиото. Прибавя се червеният пипер.
- 2.
Черният пипер, кимионът и копърът се смесват.
- 3.
В глинено гърне или друг дълбок огнеупорен съд се подреждат пласт от зелето, пласт телешко месо, 2 с. л. от ориза, поръсват се подправки, отново слой зеле, слой свинско месо, ориз, подправки. Така се правят слоеве, докато свършат месото и останалите продукти. Завършва се със слой зеле.
- 4.
Всичко се залива с виното и 1 ч. ч. гореща вода. Ако зелето не е достатъчно солено, се поръсва малко сол.
- 5.
Капамата се пече 2 часа на 180° С.