Канелени охлюви
Вероятно всеки поне веднъж е изпитвал приятната слабост да подслади деня си със сочен сиропиран десерт. Предложението ни за такива случаи са тези щедри на цитрусови и канелени аромати охлювчета с изкусителен пълнеж от стафиди и фурми.
СъставНеобходими продукти за 10 - 12 броя
- за тестото:
- 100 г краве масло
- 3 ч. ч. брашно с набухватели или бяло брашно с 1 ч. л. бакпулвер
- 4 с. л. пудра захар
- 1 яйце
- 150 г кисело мляко
- за пълнежа:
- 5 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. лимонови корички
- 2 с. л. меко краве масло
- 100 г стафиди
- 100 г фурми, нарязани на ситно
- за сиропа:
- 2 ч. ч. вода
- 2 ч. ч. захар
- 1 ч. л. настъргaна кора от лимон
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва с пудрата захар. Маслото се стрива на трохи с брашнената смес. Добавят се яйцата и млякото и бързо се замесва меко тесто. Разточва се върху набрашнена повърхност на квадрат.
- 2.
Кафявата захар за пълнежа се смесва с канелата и лимоновата кора. Разточеното тесто се намазва с маслото, поръсва се с канелената захар и отгоре се разпределят стафидите и фурмите. Навива се на стегнато руло и се нарязва на парчета с дебелина 1,5 см.
- 3.
Охлювчетата се пекат върху хартия за печене около 20 мин. във фурна, загрята на 180°С.
- 4.
Поднасят се горещи или студени, напоени със сироп. За него водата се смесва със захарта и корите и се оставя да поври 2-3 мин.