Начало За нас Реклама Контакти

Канелени охлюви

Снимка за Канелени охлюви
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Вероятно всеки поне веднъж е изпитвал приятната слабост да подслади деня си със сочен сиропиран десерт. Предложението ни за такива случаи са тези щедри на цитрусови и канелени аромати охлювчета с изкусителен пълнеж от стафиди и фурми.

СъставНеобходими продукти за 10 - 12 броя

  • за тестото:
  • 100 г краве масло
  • 3 ч. ч. брашно с набухватели или бяло брашно с 1 ч. л. бакпулвер
  • 4 с. л. пудра захар
  • 1 яйце
  • 150 г кисело мляко
  • за пълнежа:
  • 5 с. л. кафява захар
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. лимонови корички
  • 2 с. л. меко краве масло
  • 100 г стафиди
  • 100 г фурми, нарязани на ситно
  • за сиропа:
  • 2 ч. ч. вода
  • 2 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. настъргaна кора от лимон
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се смесва с пудрата захар. Маслото се стрива на трохи с брашнената смес. Добавят се яйцата и млякото и бързо се замесва меко тесто. Разточва се върху набрашнена повърхност на квадрат.

  2. 2.

    Кафявата захар за пълнежа се смесва с канелата и лимоновата кора. Разточеното тесто се намазва с маслото, поръсва се с канелената захар и отгоре се разпределят стафидите и фурмите. Навива се на стегнато руло и се нарязва на парчета с дебелина 1,5 см.

  3. 3.

    Охлювчетата се пекат върху хартия за печене около 20 мин. във фурна, загрята на 180°С.

  4. 4.

    Поднасят се горещи или студени, напоени със сироп. За него водата се смесва със захарта и корите и се оставя да поври 2-3 мин.


Подходящи типове вина
Май 2009
Още подобни рецепти
Коментари