Канапе от домашно пушена скумрия
Умението да се опушва риба не е привилегия само на хората от крайбрежието. Дори и у дома може да се създаде уникално предястие с аромата на море и зелен чай.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за рибата:
- 2 средни пресни скумрии
- 4 с. л. зелен чай
- 4 с. л. суров ориз
- 1 с. л. кафява захар
- за гарниране:
- 6 печени чушки, ситно нарязани
- 4 с. л. зехтин за чушките
- 2 скилидки чесън с люспата
- 2 авокадо
- 2 с. л. зехтин за авокадото
- 1-2 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
- балсамова редукция за овкусяване и декориране
- пресен лук за гарниране
- за къри майонезата:
- 2 жълтъка
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 ч. л. къри на прах
- 1 с. л. лимонов сок
- 150 мл олио
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата на рибите се отделят и всяко се нарязва на две части. Посоляват се с морска сол.
- 2.
Тиганът се слага на силен огън. Щом започне за пуши, котлонът се намалява на умерена температура. Филетата се опушват 10 - 12 мин., докато се зачервят. Охлаждат се и се накъсват на парченца.
- 3.
Зехтинът за чушките се загрява на умерен огън и в него се слагат целите скилидки чесън, леко притиснати с плоската страна на ножа. Разбъркват се, докато се засили ароматът, но не бива да се зачервяват. Изваждат се от зехтина. Чушките се разбъркват със сол, пипер и чеснов зехтин на вкус. Оставя се малко от чесновия зехтин за гарниране.
- 4.
Авокадото се обелва, нарязва се на кубчета и се разбърква със сол, пипер, лимонов сок и зехтин на вкус.
- 5.
За къри майонезата кърито се разбърква в 1 ч. л. гореща вода до рядка паста. Жълтъците се разбиват с горчицата и постепенно се налива олиото на тънка струя. Добавят се лимоновият сок, кърито и сол на вкус.
- 6.
В чинията в ринг се подреждат лъжица от авокадото, ред пушена скумрия, лъжица къри майонеза, ред печени чушки. Леко се притиска с лъжица, рингът се маха и канапето се гарнира с пресен лук. Чинията се украсява с щрихи от майонезата, балсамовата редукция и чесновия зехтин.