Калмари по римски
Ако сте почитатели на италианската кухня, а нямате достатъчно време да й се насладите, тази скоростна рецепта е точно за вас. Хрупкавите калмари от Вечния град не само се приготвят бързо, но и са невероятно вкусни.
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- 350 г почистени калмари
- ½ ч. л. сол
- ⅓ ч. ч. брашно
- 1 к. л. черен пипер
- олио за пържене
- лимонови резенчета за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Калмарите се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см., посоляват се и се слагат покрити в хладилника за 30 мин.
- 2.
Смесват се брашното и черният пипер. Кръгчетата калмари се подсушават с кухненска хартия. Олиото се загрява в дълбок съд на 180°С. При тази температура кубче хляб, пуснато в мазнината, покафенява за 15 сек.
- 3.
Преди пърженето част от калмарите се слагат в брашното, овалват се, изтупват се и се пържат 3 мин., докато станат хрупкави. Отцеждат се върху хартия за печене и се поднасят с лимонови резенчета.