Калкан с оризова салата и сос от чушки
Черноморският калкан, тази пословично вкусна риба, може да се приготвя по десетки начини, но нежното му бяло вкусно месо е особено апетитно, когато е леко сварено - или на пара, или както в тази рецепта, която е богато завършено с ароматен сос и деликатно овкусена оризова салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за рибата:
- 1 калкан, около 1 кг
- 2 ч. ч. вода
- 2 с. л. настърган джинджифил
- 4 с. л. соев сос
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- ½ ч. л. сол
- 60 мл сух вермут
- за оризовата салата:
- 2 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
- 2 с. л. червен лук, ситно нарязан
- 4 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 шепа листа от млад спанак
- 2-3 капки сусамово олио
- сол на вкус
- за соса от чушки:
- 2 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 зелена чушка, нарязана на резени
- 1 червена чушка, нарязана на резени
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 дафинови листа
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 1 щипка кимион
- 1 с. л. мармалад от кайсии
- 3 с. л. винен оцет
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За оризовата салата лукът се облива с гореща вода, отцежда се и се залива с лимоновия сок. Оставя се да се маринова 30 мин. Оризът се обърква с лука, чесъна, листата спанак, сусамовото олио, 1-2 с. л. от лимоновия сок, в който се е мариновал лукът, и сол на вкус.
- 2.
Зехтинът за соса се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се 3-4 мин. и се добавят чушките. След 3 мин. се слагат чесънът, дафиновите листа, доматите, кориандърът, кимионът, мармаладът и оцетът. Всичко се разбърква на умерен огън 3-4 мин.
- 3.
Рибата се почиства и кожата откъм гърба се нарязва на ромбове, като месото се срязва на дълбочина 3-4 мм.
- 4.
Водата се кипва заедно с джинджифила, соевия сос, чесъна, солта и вермута. Щом заври, се слага рибата с нарязаната част нагоре. Полива се със соса 1-2 мин. с помощта на лъжица. Огънят се намалява, гърбът на рибата се покрива с алуминиево фолио и се оставя да къкри 5 мин.