Kalakukko Финландски хляб, пълнен с риба
Защо днес не направите лек кулинарен експеримент с риба? Нашето предложение е тази рецепта от интересната скандинавска кухня. Доверете ни се.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 3 ч. ч. брашно
- 100 г масло
- 200 мл ледена вода
- 1 ч. л. сол
- за плънката:
- 500 г рибно филе
- 150 г бекон, нарязан на ситно
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. олио
- 2 с. л. сметана
- 2 твърдо сварени яйца
- сол и черен пипер на вкус
- за намазване:
- 1 яйце
- 2 с.л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното, солта и маслото се стриват на трохи. Прибавя се водата. Оформя се тесто, което се слага за 30 мин. в хладилника.
- 2.
Рибата се нарязва на много ситно или се смила. Лукът се запържва в олиото, заедно с бекона. Прибавя се рибата. След 2-3 мин. се отстранява от огъня и се разбъркват лучената смес, сметаната и нарязаните яйца. Всичко се подправя със сол и черен пипер.
- 3.
Тестото се разделя на две части, които се разточват на листи с дебелина 5 мм. Плънката се слага върху едната половина и се захлупва с другата. Краищата се прищипват.
- 4.
Хлябът се намазва с яйцето и се слага да се пече в намазана тавичка с масло около 50 мин. на 180° С. Когато е готов, се намазва с маслото и се завива с кърпа. Сервира се топъл.