Kalakasvisvuoka, или треска със зеленчуци по финландски
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Филолозите твърдят, че финският, унгарският и прабългарският са от една и съща фамилия езици. Ако поровите в родовата си памет, може и да успеете да произнесете името на това ястие. Ако ли пък не, просто му се насладете!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г филе от треска
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. сол
- ½ к. л. черен пипер
- 2 средни моркова, настъргани на едро ренде
- 1 стрък целина, нарязана на ситно
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 3 филии хляб, без кората
- 100 мл стопено масло
- ½ ч. л. салвия
- ½ ч. л. мащерка
- 2 с. л. галета
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- ½ ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се нарязва на порции и се подрежда плътно една до друга в тавичка. Хлябът се нарязва на дребни кубчета.
- 2.
Рибата се поръсва с лимоновия сок, солта и пипера.
- 3.
Смесват се морковите, целината, лукът, хлебните кубчета, маслото, салвията, мащерката и малко сол. Всичко се разпределя върху рибата.
- 4.
Разбъркват се галетата, червеният пипер и магданозът. Поръсват се най-отгоре.
- 5.
Ястието се пече около 30 мин. на 180°С.
Дек. 2007
Още подобни рецепти
Коментари