Кафяв ориз с риба тон
Плътните, хранителни салати на основата на ориз са добър избор, ако желаете да пропуснете основното ястие на обяд или вечеря. В такъв случай е важно те да съдържат протеинова съставка като млечен продукт, месо или както е в случая - риба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. кафяв ориз
- 100 г риба тон, консервирана в растително олио
- 1 връзка репички, нарязани на кръгчета
- 1 стрък селъри, нарязан на тънки кръгчета
- 2 кисели краставички, ситно нарязани
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана, по желание
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- за соса:
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. ябълков оцет
- ½ ч. л. горчица
-
сол и челен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се залива с 3 ч. ч. вода и се слага да се свари на тих огън с 1 ч. л. сол за около 20 - 30 мин. или докато омекне. През това време се нарязват зеленчуците. Оризът се отцежда.
- 2.
Оризът се разПлътнитебърква с отцедената риба тон, репичките, селърито, краставичките, чушката, магданоза и копъра.
- 3.
Разбиват се заедно зехтинът, оцетът, горчицата и сол на вкус. Залива се оризовата смес и се разбърква.