Испанска супа от риба
Отличителната черта на тази рибена супа е свободното използване на чесъна и зехтина, които са на ръба да прикрият вкуса на основната морска съставка. Обаче когато я приготвите, ще разберете, че границата не е прекрачена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 морков
- 2 глави лук
- 1 глава чесън
- 2 стръка мащерка
- 2 дафинови листа
- 2 големи домата
- 1 ч. л. червен пипер
- 700 г риба морски дявол или друга нетлъста морска риба без кожа - треска, морски костур, камбала
- 1 зелена пиперка, нарязана на ситно
- 300 г картофи, нарязани на кубчета
- 6 с. л. зехтин
- ½ връзка магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Едната глава лук и морковът се нарязват на едро. Запържват се в тенджера с 2 с. л. зехтин, прибавят се 1 скилидка пресован чесън, 2 дафинови листа, 1 домат, обелен и нарязан на кубчета и червеният пипер. Слагат се главата и костите на рибата, заливат се с вода да ги покрие и се посолява на вкус. Когато заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 15 мин. Полученият рибен бульон се прецежда.
- 2.
В сух керамичен съд се слагат 2 с. л. зехтин и се слага на огъня, прибавят се останалият лук, нарязан на ситно, 4 цели скилидки чесън, чушката, картофите и вторият домат, нарязан на кубчета. Когато всичко се позадуши, се прибавят бульонът и посолените филета от рибата, нарязани на хапки.
- 3.
След като се сварят зеленчуците и рибата, супата се подправя със счукан чесън със зехтин, магданоз и лимонов сок. Отстранява се от огъня и се сервира.