Имамбаялдъ
Тази патладжанена рецепта е типична за есенните месеци. Някои казват, че в превод названието й означава "имамът припадна". На имама му било толкова вкусно, че се строполил в несвяст, когато опитал ястието. Не е нужно обаче да си имам, за да се прехласнеш по този шедьовър на ориенталската кухня, отдавна станал част и от българската.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 6 средни патладжана
- 5 глави лук
- 1 глава чесън
- 500 г настъргани домати
- 1.5 ч. ч. олио
- 1 връзка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се обелват на ивици и се накисват за 1 час в подсолена вода, за да излезе горчивият им сок. Подсушават се и се изпържват от всички страни в сгорещеното олио. Отцеждат се от мазнината, слагат се в тавичка и се цепват по дължина.
- 2.
В 2-3 лъжици от мазнината се запържват лукът, скилидките чесън, разрязани на две по дължина, прибавят се доматите, магданозът и солта. Всичко се оставя да поври 5-6 мин. С тази смес се пълнят патладжаните и се покриват с кръгчета домати. В тавата се налива чаша вода и се слага да се пече в умерена фурна, докато ястието остане само на мазнина.
Съвет:
Сервира се топло или студено.